Американският боец от ММА Джеф Монсън, който взе руско гражданство преди три месеца, вече е и политик. Той беше избран в градския съвет на Красногорск от "Единна Русия", съобщават от пресцентъра на партията на Путин.

За намеренията на Монсън да се кандидатира за местния парламент стана известно на 12 юни, когато той мина първичните избори в "Единна Русия". А губернаторът на Московска област Андрей Воробьов го подкрепи.

По-рано Монсън обяви, че смята да открива школа по бойни изкуства в Красногорск. 

ММА боецът получи руско гражданство на 29 май с указ на президента Путин. От Кремъл обосноваха решението си със спортната му слава. 

Американецът, който е бивш претендент за титлата в тежка категория на шампионата по смесени бойни спортове - UFC, се нареди до актьорите Жерар Депардийо и Стивън Сегал и до американския боксьор Рой Джоунс-младши.

"Той е много известна личност в спортните среди и е известен в своята сфера по целия свят", каза тогава говорителят на президентството Дмитрий Песков. По думите му Монсън кандидатствал за гражданство по обичайния ред и е отговорил на всички изисквания

Монсън се хвали с паспорт и на самопровъзгласилата се Луганска народна република и със звание "почетен гражданин на Абхазия" - и двете придобвки са му от 2016 г. През юни той обяви, че започва процедура да се откаже от американското гражданство, но официално потвърждение от САЩ нямаше.

През юли активистът и юрист Юрий Сидоров пусна жалба в ЦИК и прокуратурата  за това, че Монсън не може да участгва в изборите, защото е с двойно гражданство. В местната избирателна комисия в Красногорск обаче решиха, че боецът няма други документи, които "да свидителстват, че има още едно гражданство освен руското".

47-годишният Монсън е тежко татуиран боец в клетка, който се състезава под името Сноумън. Той е роден в Минесота, но е известен с привързаността си към руската и най-вече към съветската култура, като често започва битките си като пее съветския национален химн, напомня "Нюзуик". Често носи тениски със сърп и чук.

За кандидатирането си сега от президентската партия той обясни, че е поканен от тях, но всъщност е независим.

"За съжаление разбрах, че няма комунисти в Комунистическата партия на Русия", обоснова се той.

Преди Монсън твърдеше, че е невъзможно да се участва в управление, в което да няма корупция. Той многократно обаче е изразявал подкрепа за Путгин и твърди, че си е говорил с него по телефона след боевете.