Правителството може да отпусне "стотина милиона" за изграждането на изцяло нов футболен стадион, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна днес след срещата си с волейболните национали, които вече изиграха първия мач на домакинското Световно.

За първи път от години Борисов говори положително за нов национален стадион вместо "Васил Левски". Спортният министър Красен Кралев казваше, че такава арена не е на дневен ред, не и при сегашното състояние на родния футбол и първия му представителен отбор.

На въпрос за прословутия стадион "Спартак" в морската ни столица министър-председателят обаче подчерта, че останал доволен от победите срещу Словения и Норвегия в турнира Лига на нациите. И че ако националите се класират на Евро 2020, ще получат нов стадион.

"Ако продължат така и се класират, аз мисля, че догодина може едно кокетно ново стадионче да им направим, рече Борисов. - Ама нека първо като волейболистите да зарадват народа, за да има желаещи да ходят. Много бих се радвал да станат първи в групата. Могат да го направят, играят много сърцато футболистите. Мисля, че стотина милиона могат да се отделят за един нов стадион да им направим. Но да има защо... Той "Васил Левски" нали му правиха за толкова пари ремонт. Вие много забравяте. Нали го избушиха, откраднаха парите. Какво направиха - ни козирка, ни зали, всичко протече, правихме му наново ремонт. Помните ли, това са едни десни пък, които приказват много. Те го обраха, окрадоха."

С последното Борисов визира явно големия ремонт на стадион "Васил Левски" през 2002 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, в което той беше главен секретар на МВР. Наскоро бе извършен нов. 

Едно уточнение: спечелване на групата в Лигата на нациите, което вече се смята за постижимо, не гарантира класиране на Европейското. Турнирът дава четири квоти за първенството, но само на победителите в дивизиите (или на техни подгласници, ако вече са се класирали от квалификациите). Така че след двубоите в групите предстоят още битки в самите дивизии. Всичко това ще се случи догодина. Така Евро 2020 е много далеч и продължава да е трудно постижимо.

Кабинетът на Бойко Борисов отпусна 5 милиона лева в периода 2016-2018 г. за домакинството на Световното по волейбол. Премиерът изтъкна, че неговото управление е вложило 350 милиона лева в спортна инфраструктура - зали, салони...

"Първо започнахме с масовия спорт. Десетки, стотици игрища, физкултурни салони…, не пропусна да се похвали премиерът. - Тогава знаете, че заварихме България без спортни зали. Имаше една във Варна, която вие имахте честта да я видите в какво състояние беше. Вместо да се подпира на колоните, тя висеше във въздуха и имаше девет метра отдолу вода. Тази е най-красивата зала. Инвестираха се много пари, много воля трябваше да се полага. Започнахме в София с “Арена Армеец”, “Фестивална” да ремонтираме, Русе, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Ботевград, Сливница, Свиленград... Аз съм ги откривал всичките от А до Я. Щото е хубаво да седнеш и да гледаш, това е прекрасно за зрителите. За да се стигне дотук, са години наред строителство, ремонти, спортни деятели, които да се преборят световните първенства да са тук. Три в момента провеждаме - по волейбол, художествена гимнастика и гребане едновременно. Шефовете на световните федерации са тук, от цял свят елитът в тези спортове е тук. И пак няма да кажат една добра дума. Само таксата е десет милиона (бел. ред. -явно визира таксата за домакинството на Световното по волейбол, която провеждаме заедно с Италия). Над 350 милиона са за зали."

Борисов получи топка с автографи и подаръци от волейболистите във варненския Дворец на културата и спорта. Той пожела успех на треньора Пламен Константинов и на селекцията му. "Много сте важни, децата ви гледат, това трябва да ви мотивира, а не аз. Вие сте пример за подражание", каза Бойко Борисов.

"Ние искахме за пет минути да кажем на волейболистите, че са важни, за да мотивират децата, юношите и девойките. Сега Франция и Бразилия са в Русе. Кога русенската публика ще има такъв шанс - да ти дойдат вкъщи да ги гледаш. Те не са само мачовете на България. Помните колко хвалба беше за Световното в Русия, колко били инвестирали. А ние правим три едновременно. И едното е по волейбол, който е след футбола по популярност", добави Борисов.

На свой ред Красен Кралев обясни, че е направена дългосрочна стратегия, която включва да се печелят домакинствата на големи първенства, турнири и олимпийски и световни квалификации в традиционни "български" спортове като лека атлетика, бокс, борба, волейбол, баскетбол и т.н. По този начин ще се търсят не само класирания, а и повлияване на масовия и юношеския спорт в страната.