Броени часове след като министърът на финансите Владислав Горанов "издаде" в сутрешен блок варианта за нов здравноосигурителен модел - 12 лева осигуровка, която да покрива лечение над 700 лева, от здравното министерство разпратиха прессъобщение.

В него се припомня, че до края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да предложи в парламента новия модел за реформа "след широко обществено обсъждане".  

За целта се изброяват "интензивните работни срещи" с представители "на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др." 

Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени, като министърът ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември, обещават оттам.

Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването, завършва прессъобщението.