Обсъждането на президентското вето върху текстове от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от правната комисия на парламента се превърна в трибунал за неправителствените организации, които обжалват решения на властта.

И очаквано бе отхвърлено - с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти срещу тези на БСП. От "Воля" изобщо не присъстваха на заседанието. Депутати от БСП заявиха, че ако законът мине в пленарна зала, ще го дадат на Конституционния съд.

Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) първо обърна дебата с въпроси от типа "а вие с какви пари разполагате, че жалите липсата на екологични оценки и инвестиционни намерения за застрояване", а после обвини НПО, че са виновни за смъртта по пътищата. Недвусмислено намеквайки за жалбите, свързани с част от трасето на магистрала "Струма".

Комисията се събра днес, за да приеме становище по ветото на държавния глава, който върна 16 текста от АПК на 31 юли. С измененията, предложени от ГЕРБ, се завишават до 70 пъти таксите за обжалване пред съда на решения и разпоредби на държавните институции.

Румен Радев оспорва и приетите в закона случаи, в които по жалби върху административни актове ще се произнася само една съдебна инстанция и решението й ще е окончателно. Един от тези случаи, засягащ пряко обществения интерес, са жалбите при отказ до достъп до обществена информация.

Засегнати ще бъдат и екоорганизациите, които жалят липсата на ОВОС или устройствени планове, при които се предвижда застрояване на места, защитени по редица закони и НАТУРА 2000. Заради честите нарушения на екологичното законодателство България е под прицела на Брюксел.

Въвеждат се закрити и съдебни заседания без участие на страните.

Срещу промените в АПК се обявиха над 50 неправителствени организации.

"Ако аз се обявя като Данаил Кирилов, председателстващ 50 организации, които от една страна обжават ОВОС-и, от друга ПУП-ове...", подхвърли днес Кирилов.

И започна да разпитва представителите на екологичните организации с какви пари разполагат, че да обжалват липсата на различните видове екооценки и оценки за съвместимост. Последваха въпроси към зеления Петко Цветков от типа "От колко лица е вашата организация?" и пр.

Всички опити на Цветков да преразкаже становището на "За да остане природа в България", изготвено от еколога и активист Тома Белев и изпратено до Кирилов преди няколко седмици, удариха на камък.

"Изчерпахте вашето изказване, аргументите ви ги знаем, има ги във вашето становище", сложи точка Данаил Кирилов.

Думата взе ръководителят на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов:

"Тези промени ограничават достъпа до съд и възможностите на хората, гражданските организации и бизнеса да защитават правата си, както и да се осъществи дисциплиниращата функция на държавата, в която изпълнителната власт се подчинява на върховенството на закона. Тези промени са едни от най-тежките като тегоба и удар върху гражданите и тяхното право на защита и богатство", посочи Кашъмов.

Становището на Програма "Достъп до информация" е отдавна известно и обобщава това на общо 51 НПО, обявили се против измененията.

- Не е въпросът в това кой колко пари има, г-н председател. Освен това НПО работят с идеална цел, те не реализират печалба. Не е правилно да се търси кой какво ще получи като продукт при дадено дело. Защитата на материалния интерес се оказа много по-евтина отколкото защитата на нематериалния. Съдебната власт е единствената която слага намордник на Левиатан, образно казано - допълни Кашъмов.

И обърна внимание на вносителите на измененията от ГЕРБ, че не са взели предвид докладите на административните съдии за броя дела, които намаляват.

"Имената на лордовете, които са се провалили, са изчегъртани от двореца "Уиндзор". Мисля, че и вие знаете каква е цената на историята", посочи в заключение Кашъмов.

"Колегата Божанков (Явор Божанков от БСП - б.р.) да си включи хронометъра", ядоса се Данаил Кирилов за дългите изложения, които иначе бе прието да се ограничат до рамките на 2 минути. 

"Има случаи, при които абсурдно се внасят жалби - умират хора на пътищата - и това се опитахте да прехвърлите на наш гръб. Колко жертви даваме само заради нереализирани проекти на пътища!", допълни Кирилов, прехвърляйки темата с обвиненията за състоянието на пътя край Своге, където загинаха 17 души, към жалбите за магистрала "Струма".

"Имате материал, подписан от Тома Белев отпреди две седмици. Там има факти, които противоречат на базата, на която сте приели измененията в АПК. Коя ПГ ще каже не ме интересува дребният собственик, който казва: "Не мога да си продам реколтата от ягоди, която близката кариера разваля", взе думата и зеленият адвокат от "За земята" Александър Коджабашев.

По думите му "финансова тояга" като тази в измененията на АПК няма в цяла Европа (с изключение на Ирландия).