УЕФА може да въведе трети европейски клубен турнир от сезон 2021-2022, съобщи президентът на "Ювентус" Андреа Аниели, който е шеф на Европейската клубна асоциация (ЕКА).

Организацията включва най-големите клубове на Стария континент и имаше заседание в Сплит, Хърватия по казуса. Заседанието е свикано, след като изпълнителният комитет на УЕФА е отправил предложение за турнира. ЕКА пък е дала зелена светлина, заяви Аниели пред световните агенции.

Броят на клубовете в надпреварата ще е 96. Идеята е да се даде шанс за европейски изяви на клубове от по-малки страни и не толкова силни първенства. Така броят на участниците в Лига Европа ще бъде намален от 48 на 32 в груповата фаза. Промяна в Шампионската лига няма да се прави.

Преди години УЕФА организираше четири турнира - КЕШ (сега Шампионсща лига), Купа на Купите, Купа на УЕФА и Интертото. КНК (до 1999 г.) и последният отпаднаха, а Купата на УЕФА стана Лига Европа. Както изглежда, новата надпревара ще прилича много на Интертото. Ясно е, че и там ще има награден фонд.

Засега обаче няма подробности. 

Аниели е заявил на заседанието, че УЕФА е ревизирала правилото за финансов феърплей, основният принцип на който е, че разходите на един клуб не могат да бъдат по-високи от приходите. Централата се стреми още повече да затегне финансовата дисциплина и да ограничи неоправданото харчене на средства.