Айлан Кюрди е името на тригодишното сирийско момче бежанец, което не успя да достигне живо през септември 2015 г.  турския бряг. Родителите му опитвали да стигнат до Канада, но Алан, брат му и майка им намериха смъртта си в Средиземно море. Снимките, които показваха малко момче да лежи по лице в пясъка на турския бряг, докато официален служител седи над него, обиколиха света и не оставиха никого безучастен.

„Молитва към морето“ (изд. „Обсидиан“), новата книга на Халед Хосейни, напомня този случай три години по-късно, когато броят на изхвърлените от водата тела на бежанци продължава да расте, пише "Площад Славейков".

Историята е пренаписана, за да изглежда по-красива и да е подходяща както за възрастни, така и за деца, обяснява авторът.

Сюжетът ни представя баща и син на плаж, огрян от Луната, чакащи изгрева и пристигането на една лодка, която да ги отведе до спасителен бряг. Бащата разказва на момченцето за дългите лета на детството си, за каменната къща на дядо му в Сирия, за маслиновите дръвчета и ливадите, осеяни с диви цветя. Спомня си оживения град Хомс от дните, преди да завалят бомби от небето и войната да принуди хората да бягат. Когато утрото настъпи, те ще тръгнат на път през морето в търсене на нов дом.

Книгата е илюстрирана от британския художник Дан Уилямс, чиито творби са се появявали на страниците на „Нешънъл джиографик“, „Ролинг Стоун“, „Уолстрийт джърнъл“ и други периодични издания.

Хосейни е познат като емоционален и завладяващ разказвач. Неговият „Ловец на хвърчила“ три години подред не слиза от класацията на „Ню Йорк таймс“. „Хиляда сияйни слънца“ също се радва на голям успех.

„Молитва към морето“ има кауза: част от приходите от продажбите ще бъдат дарени за облекчаване на тежката участ на бежанците по цял свят. От 2006 г. писателят е посланик на добра воля към Върховния комисариат на ООН за бежанците.

„Молитва към морето“ вече е издадена в 35 страни, а Хосейни се обърна към читателите с писмо:

„Скъпи читатели,

Дълбоко съм трогнат от ентусиазма и подкрепата ви за „Молитва към морето“. Тази книга означава толкова много за мен и с нетърпение очаквам да я споделя с всички вас.

Все пак искам да уточня, че това не е роман, а книга с около 50 красиво илюстровани страници, дело на големия британски художник Дан Уилямс.

Вашата щедра подкрепа за нея е не само много ценна от мен, но е и важна, защото моите приходи от продажбите ще бъдат дарени на Агенцията на ООН за бежанците и Фондация „Халед Хосейни“ в помощ на хората, страдащи от войни и насилие.

Халед“