"Гледал съм го в “Лече” и беше по-добър от Уейн Руни. Хайде, питайте го защо е на пейката в “Парма”?! Питайте го какво е правил през последните 7 сезона. Не може да го оправдаваме с контузиите. Животът си е негов, но ме е яд, че когато притежаваш такъв потенциал, трябва да играеш в "Манчестър", “Байерн” или “Реал” (Мадрид). А той къде играе? Никъде! На пейката в “Парма”. И продължава да говори… Разчитам Божинов да смени начина си на живот и да се научи на професионализъм. Защото това е най-важното - когато някой трови атмосферата, няма значение дали е по-добър от Меси или Марадона - веднага го вадя от отбора.”

Думите са на Лотар Матеус от пролетта на 2011 г. пред българския "Плейбой" (колко тематично), когато беше селекционер на българския национален отбор.

За повече от седем години се случиха доста неща с Уейн Руни и Валери Божинов, които са на по 32 години и краят на кариерите им е близо. Англичанитът е играл само за три клуба досега. Той е голмайстор № 1 на Англия и "Манчестър Юнайтед", пет пъти първенец на Висшата лига и веднъж на Шампионската лига. Списъкът с индивидуалните му отличия е много дълъг. 

Специалисти и журналисти на Албиона казват, че е можел да има и по-добра кариера - да е по-близо до Лео Меси и Кристиано Роналдо. Вероятно е така. Но думата ни сега не е за Руни, който взе и продължава да взема много от футбола, пък и има кой да му бере грижата.

Голямата новина в българския футбол тези дни дойде от преминаването на Валери Божинов в "Ботев" (Враца). Мнозина се надсмиват, употребява се северозападен хумор. Говори се за спирали, стълби и нанадолнища. Врачанският "Ботев" е 15-ият клуб в осма държава в кариерата на някогашното дете чудо на "Лече" и италианския футбол. Той имаше шанса да пробие в клубове като "Фиорентина", "Ювентус", "Парма", "Манчестър Сити", "Спортинг" (Лисабон), "Партизан" (Белград)...

И сега - "Ботев" (Враца). Не това е проблемът. Този клуб има минало, в което стряскаше ЦСКА и "Левски" още на табелата на града. Големи български футболисти излязоха оттам. Сега няма и помен от онези времена, но и този клуб (като почти всички останали в България) пострада заради схемаджийството във футбола и подмяната в една обезлюдяваща се държава.

За Валери Божинов това развитие е очаквано. За около 18 месеца "Ботев" е петият му клуб. За този период той е играл в 18 мача (повечето като резерва) и е реализирал 6 гола. Не е трансфериран, винаги разтрогваше договорите си и успяваше някак да си намери нов клуб като "свободен агент". И сега е така. Божинов дойде във Враца, тъй като нямаше нито една друга оферта.

Ако има нещо срамно и жалко, то е в пътя, по който Валери стигна дотук. Върнете се в началото и вижте пак думите на Матеус - за липсата на професионализъм, за говоренето, тровенето на атмосферата и т.н. Божинов превърна личния си живот в едно публично риалити и вместо с голове и мачове стана по-известен с песни в колата си, с нощен живот, с бисери...

Калин Каменов и Валери Божинов при подписването на договора тази сутрин.

Въпросът е защо му е на "Ботев" (Враца) Валери Божинов? Каква е целта? Тази сутрин кметът на града и клубен президент на общинския "Ботев" Калин Каменов заяви пред Нова телевизия, че 32-годишният футболист притежава "качествата и класата, от които отборът се нуждае". И че със силни игри за новия си отбор той отново ще се завърне в европейския футбол, където "заслужава да играе".

Ако с днешна дата Валери Божинов имаше "качества и класа", щеше да ги е показал през последните 7-8 години, в които огромният му потенциал започна да се топи, а той щеше да се задържи някъде за повече от един-два сезона. 

Най-големият трансфер на изминаващото лято бе на Кристиано Роналдо в "Ювентус" от "Реал" (Мадрид). Торинският клуб ще плати за Роналдо около 120 милиона евро. Надява се португалецът да му помогне в постигането на голямата цел - спечелване на Шампионската лига. Разбира се, че има и маркетинг. Юве вече започна да си връща част от вложеното - акциите на борсата скочиха, вдигна цената на билетите за домакинските мачове, ще спечели повече от тв права, изкупуват се десетки хиляди фланелки с № 7...

"Ботев" (Враца) няма нищо от това. Нито футболът в България е бизнес, нито Божинов е Роналдо дори в умален мащаб. Божинов няма да напълни стадиона в първия домакински мач на "Ботев", в който ще играе.

Тогава защо? Няма логично обяснение, както много от нещата в българския футбол. Треньорът Сашо Ангелов, който е втори баща и първи треньор на Валери, поискал да го вземе. Кметът на общинския клуб се съгласил - как иначе, заради "качества и класа".

Вместо Валери Божинов в "Ботев" (Враца) трябва да играе млад български футболист. Някой с потенциал, какъвто имаше той някога. В "Левски" и "Лудогорец" това не става, нека поне се случва в малки клубове като врачанския. Дори ако "Ботев" не може да извади свой кадър, тъй като детско-юношеската му школа не е в добро състояние, може да вземе някой, било то и под наем, от по-голям клуб. Всяко лято десетки такива момчета се оказват най-много във "В" група или Втора лига, тъй като не им се дава шанс.

"Дунав" (Русе) взе под наем от "Лудогорец" 19-годишния Светослав Ковачев, той започна да блести и Петър Хубчев го повика в "А" националния отбор след само няколко кръга. 

Кметът Калин Каменов се захвана с "Ботев" с големи думи за прогрес, за развиване на школа и т.н., и т.н. Преди три години той пое клуба и успя да го спаси от фалит с близо 1 милион лева дългове. Вкара го в Първа лига. Дотук добре. Този "мач" обаче сме го гледали с много други български отбори, които изгряват и залязват според конюктурата - дали има бащица и кой е на власт.

Какво следва нататък, какъв е планът за "Ботев"? Как ще се развие клубът? Ще бъде като асансьор ли с наемници за по 3-4 месеца и ще разчита само на общински пари, или поне ще опита да направи нещо по-различно, трайно и ново?

Привличането на Валери Божинов в "Ботев" (Враца) е показателно за начина на мислене в българския футбол - от днес за утре. Няма как да го броим за отклонение от пътя, тъй като път не се вижда, а само отклонения.

Онзи ден "Левски" привлече един бразилски Валери Божинов (с единствената разлика, че е на 22 г.) - Луан Виана. Този човек има десет мача и един гол за четири години.

Така си върви българският футбол. От пусто в празно.