Китайски и руски работници завършиха прокарването на трансграничен тунел под река Амур, през който трябва да мине газопровод, предаде ТАСС. 

Тунелът пресича границата между двете страни в района на град Хайхъ, в североизточната китайска провинция Хейлунцзян, и е насочен към газово находище в Русия. За Китай това е първият проект от подобен род, посочва в изявление Китайската национална петролногазова корпорация Си Ен Пи Си (CNPC). 

Доставките на газ по този маршрут в Китай се очаква да започнат през октомври 2019 година. До края на 2020 година в експлоатация ще бъдат пуснати всичките три участъка от частта на проекта, която Китай управлява. 

Според договора, сключен на 21 май 2014 г. между "Газпром" и Си Ен Пи Си, по този маршрут ще се доставят 38 млрд. куб. метра газ годишно за период от 30 години. Стойността на сделката е 400 млрд. долара. 

Потреблението на газ в Китай само ще се увеличава и през идните години ще достигне над 300 млрд. куб метра годишно, прогнозира днес пред медии шефът на "Газпром" Алексей Милер. 

Китайският газов пазар е най-динамичният и перспективен в света, Китай всяка година показва впечатляващ темп в растежа на търсенето на природен газ. През 2017 г. потреблението в страната нарасна с над 15 на сто и достигна 237 млрд. куб метра, а през първото полугодие на 2018 г. вече достигна 17,5 на сто спрямо същия период на миналата година. На фона на екологичната политика, провеждана от китайското правителство, потреблението на газ в Китай само ще нараства и през идните години ще превиши 300 млрд. куб метра годишно, каза Милер във Владивосток, където до утре продължава Източният икономически форум. 

По думите му темпът на растеж на потреблението изпреварва растежа на собствения добив на страната, което означава, че вносът ще се засилва. 

В края на първото полугодие на 2018 г. Китай зае първото място в света по общ обем на вноса на природен газ (по тръбопроводи и втечнен), изпреварвайки Япония. Газовият внос скочи с 35,4 на сто до 58,4 млрд. куб метра спрямо същия период на 2017 година.