Криза на доверието в управляващите и спад на желаещите кабинетът "Борисов 3" да изкара пълен мандат отчитат от социологическа агенция "Медиана". 

Анкетата е проведена по метода "лице в лице" в периода 1-8 септември и в нея са участвали 1008 души.

"Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите", отчита проучването.

Ако през юли 27% са посочили, че кабинетът "Борисов 3" им вдъхва доверие, през септември вече са 21 на сто. 56% са посочили преди три месеца, че "по-скоро разочарова", сега процентът е 61.

18 на сто не могат да преценят.

Любопитни са данните, според които "само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента". През май 2018-а 46 на сто са посочили, че той трябва да изкара пълен мандат, през юли са били 43 на сто, а според настоящата анкета - 37%.

29 на сто искат правителството да си отиде предсрочно. Толкова са били и през юли.

"Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%), и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8%", подчертават от "Медиана".

Увеличава се обаче процентът на тези, на които им е "безразлично" (според зададения отговор) - от 19 на сто през юли до 21 на сто сега.

Ако изборите бяха днес

Според агенцията, ако изборите бяха днес, 23,6 на сто биха гласували за ГЕРБ, 20,1 на сто за БСП, 9% за ДПС. "Обединени патриоти" събират 6,6 на сто с уговорката, че това е сборът от съставляващите коалицията три партии - НФСБ, "Атака" и ВМРО.  

Очевидно "Воля" на Веселин Марешки изпада от парламента с 1,8% (при праг за влизане в НС от 4 на сто).

"Медиана" не дава шанс и на дясното обединение "Демократична България". То получава подкрепа от 2 на сто. Но АБВ събира 2.2 процента.

Въпреки че такава партия няма, според проучването формация на шоумена Слави Трифонов би влязла в Народното събрание с 4,6 на сто.

Всички долу

"На практика всички представители на управляващите (без столичния кмет Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност", пишат още социолозите от "Медиана".

Изчислили са, че най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За един месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5%), Томислав Дончев (- 5%) и Цветан Цветанов (-3%).

Редно е да се отбележи, че спад от 3 на сто има и при президента Румен Радев. 

Лидерите на БСП и на ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ качват личния си рейтинг съответно с 1 и с 2 на сто.

Ето и какво са отчели социолозите на агенцията за някои политици. Данните са в проценти за юли спрямо септември на отговора "Да, добър политик е":

Румен Радев - 69/66 (-3)

Йорданка Фандъкова - 49/49 (0)

Бойко Борисов - 49/36 (-6)

Корнелия Нинова - 33/34 (+1)

Красимир Каракачанов - 34/33 (-1)

Томислав Дончев - 36/31 (-5)

Валери Симеонов - 21/19 (-2)

Цветан Цветанов - 21/18 (-3)

Волен Сидеров - 21/16 (-5)

Мустафа Карадайъ - 10/12 (+2)

Разбира се, това води до спад и в оценката за кабинета като цяло - до среден 3,29 през септември при среден 3,44 през юли.