Главният прокурор Сотир Цацаров се яви в Народното събрание, за да представи годишния доклад за работата на прокуратурата, а след това в кулоарите се спря през медиите. И говори цо "целия актуален конспект" от въпроси - разследването на случая край Своге, при който в катастрофа загинаха 17 души, случая с разследването на семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви и дори слуховете, че може да бъде прекъснат мандата му в прокуратурата и да бъде избран за член на Конституционния съд. 

Цацаров - заради "политическата употреба" на случая в Своге, който доведе и до министерски оставки, си позволи и коментар - макар не политически, на говоренето на определени политици. Не ги назова, но се разбра кого има предвид заради споделени публично позиции - веднъж от вицепремиера Валери Симеонов и втори път - от лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"Рейтинг не се прави върху трупове". Асфалтът в Своге - на проверка в Австрия 

За разследването на катастрофата в Своге Цацаров съобщи две новини. 

Първата - в петък ще бъде назначена експертиза на асфалта във фаталния участък. За целта ще бъде използвана лаборатория в Австрия. Качеството на мантинелите, поставени на злополучния път, ще бъде проверено от института по металознание към БАН. Избрани са учените от академията, а не звено, което е част от Агенция "Пътна инфраструктура", защото от думите на Цацаров стана ясно, че се разследва и "действието или бездействието" на длъжностни лица в агенцията, след като има сигнали за качеството на пътя, подавани периодично от местните власти в Своге. 

Цацаров обаче изрази притеснение от политическото говорене по темата. По думите му обвързването на оставки в правителството с края на разследването по случая "Своге" е "спекула". Политикът, изразявал такова мнение в публичното пространство, е вицепремиерът Валери Симеонов, въпреки че главният прокурор не назова нито едно име. 

“Чух още една спекула – че няма какво да разследваме неща, свързани с пътна настилка, мантинела и пътно строителство, при положение, че било ясно къде е отговорността – била превишена скоростта и шофьорът бил отвлякъл своето внимание. Аз казах още в началото на разследването – ние работим с пълна интензивност по всички версии – шофьор, превозвач, път и начин на изграждането на пътя. Не сме пренебрегнали нито една от тях и предявяването на обвинение на шофьора в никакъв случай не означава, че другите линии на разследване са пренебрегнати. Напротив. Просто изискват повече време.", категоричен бе Цацаров.

И тази "спекула" е със същия адресат - Валери Симеонов, според казаното от него в медиите до момента. Цацаров продължи: 

"Да се обявява предварително отговорнополитически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и с това да се обвързват министерски оставки може би е политически целесъобразно, но някак си не е редно, най-малкото заради паметта на пострадалите."

Последва и коментар на репликата "убихте 17 души" - отново с неназован от главния прокурор автор. Но това е лидерката на БСП Корнелия Нинова, а думите бяха изречени в пленарната зала миналата седмица:

"С риск да засегна някого и без политически пристрастия - изтървана бе реплика “убихте 17 човека.” Много е лесно да се раздават присъди в тази зала. Ако мога да кажа какво мисля по отношение на това – ще цитирам политик, който каза: “Не се прави политически рейтинг върху трупове" (такова изказване направи Румен Петков от АБВ - б.р.). Затова призивът към всички, които се упражняват по тази тема, е – ние ще си свършим работата. Но не използвайте това за политически цели. Щях да кажа, че не е красиво. Но ще кажа направо – грозно е”. 

Адвокат на Арабаджиеви помагал на прокуратурата

Главният прокурор отказа да дава каквито и да било подробности по разследнатията, свързани с крупни бизнесмени като Миню Стайков и Ветко и Маринела Арабаджеви. По отношение на втория случай и твърдението на адвокат Илиян Василев, който защитава сина на семейството - Вълчо Арабаджиев, че родителите щели да се приберат скоро в България доброволно, а Вълчо бил "заложник", Цацаров обясни: 

"Прокуратурата действа по реда на НПК. Не приема уведомления, казани пред микрофон. Предприети са всички действия по реда на Международната правна помощ за установяване на местоложонетието на семейство Арабаджиеви. 

Колкото повече този колега излага разбирания, които според него са правни, пред микрофоните, може би толкова повече прави услуга на държавното обвинение и на обосноваване на неговите тези."

"Краят на мандата не е край на моя живот"

Помолен да потвърди или разсее слуховете, че може да е кандидат за член на Конституционния съд преди края на мандата си като главен прокурор, Сотир Цацаров отговори така:

“Истина има в това, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, а не към Конституционния съд”. 

По думите му това е достатъчно ясен отговор, освен това - за да има номинация за него, трябвало да има първо предложение. А за да има такова, трябвало да се преценят редица обстоятелства. Едно от тях: "доколко е редно година и половина преди края на мандата си главният прокурор да си тръгне".

На въпрос “какви са ви плановете след края на мандата”, Цацаров отговори с усмивка:

"Мандатът не е смисълът на моя живот. Животът, приятелите, семейството, кариерата ми не свършват с мандата. Да си мислиш, че животът ти е мандатът – това значи да си сбъркан тука някъде (сочи слепоочието си).