Евродепутати в Страсбург приеха днес доклада за ситуацията в Унгария.

Това може да доведе до активирането на член 7 и в резултат Будапеща да загуби правото си на глас в ЕС. Това обаче трябва да се реши от Съвета на ЕС.

За доклада гласуваха 448 евродепутати. 197 бяха против, а 48 се въздържаха.

Докладът е изготвен от холандската "зелена" евродепутатка Юдит Сарджентини. За първи път в историята си Европарламентът изготвя такъв документ.

Докладът срещу Унгария е изготвен от холандската евродепутатка Юдит Сарджентини. Снимка Уикипедия

В какво обвиняват Будапеща

В доклада се изтъква, че Унгария създава опасност от нарушаване на европейските ценности. А това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им.

Правителството на Виктор Орбан предизвиква опасения в 12 области:

• конституционната и избирателната система;

• независимостта на институциите и правата на съдиите;

• корупцията и конфликтите на интереси;

• правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни;

• свободата на изразяване;

• академичната свобода;

• свободата на вероизповедание;

• свободата на сдружаване;

• правото на еднакво отношение;

• правата на малцинствата, най-вече на ромите;

• основните права на мигрантите;

• икономическите и социалните права.

Самият Виктор Орбан вчера заяви, че Унгария твърдо ще продължи да се бори срещу миграцията. И обвини евродепутатите, че осъждат не него, а цяла една страна.

Това стана при дебатите по доклада на Юдит Сарджентини.

Също вчера първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс предупреди:

"За съжаление Комисията споделя изразените в доклада опасения най-вече по отношение на основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната система. ЕК не би се поколебала да предприеме следващи стъпки при необходимост. Ще бъдем безмилостни."

Тази сутрин пък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер говори за член 7 в речта си "За състоянието на Съюза". Той не спомена Унгария, но бе категоричен, че "член 7 трябва да бъде приложен навсякъде, където върховенството на закона е заплашено".

Какво следва

Ако в Съвета на ЕС четири пети от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът на ЕС може да издаде препоръки.

Еврокомисията или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в него) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща. Страната обаче ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС, макар да не участва в обсъждането и приемането му. Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

Шансът Унгария да загуби правото си на глас е минимален, смятат повечето анализатори. Още повече че Полша се закани да наложи вето. Тази страна бе първата, заплашена с активиране на член 7 заради съдебната си реформа. Това обаче така и не се е случило досега.