Вътрешният министър на Италия Матео Салвини, който е и водач на крайнодясната партия "Лига",  желае новата Европейска комисия да се води от консерватори и популисти, съобщи сайтът Euractiv. Изборите за европейски парламент ще се проведат в края на май 2019 г.

"Целта е да се преустанови двуполюсността на социалистите и християндемократите", казва той в интервю. 

Салвини заявява, че популисткият алианс, в който неговата партия възнамерява да участва, е готов да подкрепи Европейската народна партия (ЕНП) в новата комисия.

За лидери на тази коалиция се споменават основно самият Салвини и премиерът на Унгария Виктор Орбан, който членува в ЕНП, но се очаква скоро да бъде изключен или да напусне по собствено желание. 

В Европейския съюз нараства броят на държавите, управлявани от десни и крайнодесни коалициии и представляват потенциални партньори на такъв проект. 

Такъв е случаят с България, която е управлявана от десноцентристкото правителство на Бойко Борисов и партията му ГЕРБ в коалиция с националистическия "Патриотичен фронт", пише изданието.

Подобно е положнието и в Австрия, където десноцентристката Народна партия на Себастиан Курц е на власт с крайнодясната Партия на свободата. Финландия също се управлява от коалицията между десноцентристката Централна партия и популистката Финландска партия. 

 
Алтернативата на тези съюзи е голямата коалиция в Германия, но неин недостатък е, че крайнодесните и антисистемни сили могат да се възползват от грешките на управляващите и да се позиционират като единствената им опозиция.