Пореден пропуск в сигурността на летище "София" - трансферни пътници от полет на "България ер" от Ливан не са били насочени към проверка при влизането си в България - респективно влизайки на територията на ЕС. За това съобщи сайтът "OFFNews", позовавайки се на свои източници. Институциите за потвърдили за инцидента пред медията, макар и официални съобщения още да няма. 

Според информацията на въпросния полет от Бейрут е имало 40 души, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации. Пропускът е бил установен в последствие и започнало издирване на всички трансферни пътуващи из летището. 30 от тях били открити и проверени, но други десетина вече са били отлетели със следващите си полети. 

От МВР твърдят пред OFFNews, че пропускът не е на "Гранична полиция". От пресслужбата на столичната аерогара пък са обяснили пред медията следното:

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от „трета страна“ с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети съответните административно-наказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността".

Това е пореден случай на проблем с проверката на пътници на столичното летище за тази година. На 20 март се оказа, че цяла смяна служители на "Гранична полиция" са напуснали за известно време постовете си и пътниците, пристигнали с полет от Париж, преминават покрай гишетата и влизат в България без проверка на документите и самоличността им. Последваха уволнения в МВР. 

Неотдавна се случи още един гаф - с частен самолет, кацнал от Габрово в София и отлетял впоследствие за Гърция. Тогава не бяха проверени пасажерите на машината.