Адвокатът на Петър Москов - Менко Менков, днес изрично поиска в редовно съдебно заседание да бъде разпитан почти целият кабинет "Борисов 2".

Така Бойко Борисов, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Теменужка Петкова, Ивайло Калфин, Тодор Танев, Христо Иванов, Румен Александров (зам.-министър на външните работи тогава - б.р.), Божидар Лукарски, Владислав Горанов и Ивайло Московски ще дават показания в Специализирания наказателен съд по случая с турските ваксини, след като вече направиха това в следствието.

Страните обаче се отказват от свидетели като Цветан Цветанов, журналистката Валя Ахчиева и бившите здравни министри Стефан Константинов и Мими Виткова.

Става въпрос за делото, по което Петър Москов, бившият му заместник Адам Персенски и още 3-ма са обвинени, че са ощетили един път бюджета - защото не са платили ДДС, и втори път държавното предприятие "Булбио", правейки размяна с Турция на детски ваксини.

По делото прокуратурата е съставила внушителен списък от над 200 свидетели за разпит, включително турски граждани. Затова защитниците на петимата подсъдими направиха искания за съкратено съдебно следствие, т.е. автоматично да се признаят за доказателства показанията на множество свидетели, дадени по време на разследването, и те да не бъдат викани и пред съдия. В списъците на прокуратурата е хаос и едни и същи лица фигурират по три пъти под различен номер.

Всеки от адвокатите днес даде свой списък - на кого държи според това за какво обвиняват клиента му. Именно така стана ясно, че Менков настоява за повторния разпит на премиера и бившите му вицепремиери и министри.

По делото ще се явят и няколко тайни свидетели, които се посочват само с идентификационни номера.

Петър Москов днес попита кой ще изтрие детските сълзи и защо пред съда не са хората, които по време на мандата му на министър паникьосаха обществото и апелираха да не се ваксинират децата.

Той заяви, че е объркал сметките най-вече на БСП и ДПС и техните канали в здравеопазването. И каза още, че в обвинителния акт експертизите само потвърждават, че сме получили от Турция същите качествени френски ваксини.

Пред съда Москов заяви:

"Не разбирам причината да съм обвиняем от прокуратурата. Аз наистина не разбирам в какво съм обвинен, затова ще се възползвам от правото си да не коментирам."

Почти същото казаха и другите 4-ма обвиняеми.

Делото прави пореден опит да тръгне днес, след като за 2 години мотаене се озова в Специализирания съд. Съдът даде ход на съкратеното съдебно следствие и го насрочи за 25 септември от 13 ч., като призова първите свидетели.