Има предостатъчно основания за днешното решение на ЕП. Както каза, много правилно Ги Верхофстат, днес Унгария на Орбан просто не би била приета в ЕС.

Правилата са, за да се спазват, а основните актове на ЕС не предвиждат и не допускат “нелиберална” (разбирай не-конституционна) демокрация. Тя е патент на “народните” социалистически режими в Латинска Америка. Свободният избор на един народ да живее извън света на конституционната демокрация е несъвместим със свободния му избор да бъде част от ЕС.

Именно това е хубавото на членството в ЕС за всеки от нас като индивид и европейски гражданин - че има допълнителни гаранции за основните ни свободи, отвъд националните рамки и институции. Че всеки гражданин на Европа, всеки бизнес в Европа има защитата на целия Съюз срещу различните орбанчета, бойковчета, а евентуално - меркелчета или макрончета, които смятат, че са над закона и могат да изменят по свой вкус основните правила на конституционната демокрация.

Но - и това е много голямо НО - ЕС ще фалира много лошо, ако остави впечатлението, че процедурата срещу Орбан е проява на двоен стандарт срещу “непослушен” лидер. За да опровергае това впечатление (което не е без основание), ЕС трябва да действа в две посоки:

- да обърне внимание на “послушните” лидери като Бойко, които извършват буквално същите нарушения, характерни за Орбан;
- да чуе гласа на значителна част от населението на Европа, която иска ясна обща политика за ограничаване на миграцията.

В противен случай, Орбан ще се превърне в герой на мнозинството на Изток и на значително малцинство от хората на Запад. И това ще легитимира, а няма да пресече, посегателствата срещу конституционния ред.

* Текстът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията