Днес, 12.09.2018г., Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Районен съд гр.София (СРС) искане на основание чл. 69 от НПК за отстраняване от длъжност на заместник министъра на транспорта Ангел Попов. Спрямо Ангел Попов на 29 март 2018 г. е внесен  обвинителен акт за извършена от него измама - престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Това съобщават от държавното обвинение.

На Попов, който се прочу с фразата "взех парите, ама не беше баш така", му предстои дело в Софийския районен съд, насрочено за разпоредително заседание.

"На неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт."

Обвинителите напомнят, че макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено  през 2012 г., и в моменто на него е възложен контролът по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ.

"Настоящето служебно положение на Ангел Попов може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на истината, поради служебната йерархична зависимост на част от свидетелите по делото от него", смятат от държавното обвинение.