Европейският парламент прие вчера резолюция, с която призовава за международна забрана на разработването, производството и използването на "роботи убийци", предаде Ройтерс, цитаран от БТА. 

Става дума за оръжия, които убиват, без човек да взема решението за произвеждане на изстрела. "Роботите убийци" са машини, програмирани да избират и да атакуват мишени с помощта на изкуствен интелект и без човешки контрол. Критиците им се опасяват, че те могат да станат неконтролируеми при кибератака или при грешка в програмирането.

"Съзнавам, че това може да изглежда като диспут за някакво далечно бъдеще или научна фантастика, но не е", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини на обсъждането на проблема в Европейския парламент.

Приетата от ЕП резолюция цели да се попречи на създаването и употребата на "роботи убийци".

Държави като САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания са все по-близо до създаването на автономни оръжейни системи. Руската агенция ТАСС съобщи през миналата година, че концернът "Калашников" е разработил автоматизирано оръжие, способно да "идентифицира мишени и да взема решения".

Повечето от членовете на Европейския парламент подкрепиха във вторник по време на дискусията приетата резолюция, но някои изразиха тревога, че приемането на подобно законодателство може да ограничи научния прогрес при изучаването на изкуствения интелект, предназначен за всекидневни нужди.

Други изтъкнаха, че ЕС може да си навреди в областта на сигурността, ако забрани използването на роботизирани оръжия, а другите страни не го направят.

Резолюцията призовава Европейския съюз да изгради обща позиция преди международните преговори по темата в ООН, планирани за ноември.