Софийският въздух е по-чист, отколкото преди, каза тази сутрин по БНТ кметицата Йорданка Фандъкова, коментирайки неотдавнашен доклад на Европейската сметна палата за периода 2009-2016 г., който нареди българската столица сред градовете с най-мръсен въздух.

Медиите се подбрали само критичните части от доклада, а са подминали напредъка, който София е отбелязала, като е подменила старите автобуси и е подобрила екологичните показатели на общинските сгради, каза Фандъкова.

"Нека да се четат докладите, а не само отделни изречения", каза тя, изброявайки показатели от документа, по които София отчита подобрение в качеството на въздуха.

Фандъкова казва, че общината има програма от 100 мерки за подобряване на околната среда в столицата, включително чрез подмяна на традиционните горива в битовия сектор с по-екологични - например пелети. Въглищата и дървата за огрев са сред основите замърсители на атмосферата с фини прахови частици.

Кметът на София отбеляза, че в доклада като част от оценката са разгледани показателите на шест града в т.ч. и София - Брюксел, Краков, Щутгарт, Острава и Милано, и цитира някои от данните.

От 2009-та до 2016-та София има подобрение по всички показатели, а по показателя азотни оксиди София има най-добри показатели, които са в нормите, каза Йорданка Фандъкова. По отношение на фините прахови частици, по броя дни 106 дни с превишения през 2009-та, през 2016-та те са 71, така че усилията ни са видими, добави тя.

Тя отбеляза, че Краков например е с лоши данни по всички разглеждани показатели и призова "да се четат внимателно, а не избирателно докладите". Кметът на София изброи какви проекти осъществяват - предоставени безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети, проект с филтри, т.нар. "зелен билет" и др.

 
До края на септември продължава работата по разширението на бул. "Монтевидео" и бул. "Пенчо Славейков". В навечерието на учебната година ще бъдат пуснати бул. "Васил Левски", както и бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Вече е пуснато движението по ул. "Каменоделска", особено важна за район Подуене.