Последната седмица се открояват две идеи на управляващите. Да се повишат заплатите на хората в администрацията с 10% и да се повиши здравната осигуровка на трудещите се. Последното в няколко възможни варианта, явно още в процес на измисляне.

Тези две предложения, поставени в контекста на кризите от последните месеци, пораждат следните въпроси:

1. Защо управляващите непрекъснато искат да повишават данъците, като има над 2 милиарда лева излишък в бюджета (по думи на премиера)? Не е ли по-добре да има преструктуриране на данъчната политика, за да се стимулира икономиката?

2. Не е ли по-добре да се използва излишъкът, за да се проведат реформи в някой от всичките сектори, в които е необходимо?

3. Кога управляващите ще започнат да плащат осигуровките на заетите в администрацията, за да е справедливо спрямо обикновените хора? Сега им се плащат само 50%.

4. Кога ще има реформа на администрацията, залегнало като обещание в програмата на управляващите? Защо броят на заетите в администрацията расте непрекъснато?

5. Еднаквото увеличаване на всички заплати не е ли обида за добре работещите администратори? Защо се увеличават заплатите на всички, след като имаше няколко месеца на груби административни грешки, водещи до катастрофи? Не трябва ли първо да се направи функционален анализ и неработещите звена да се коригират?

6. Защо не само се забава развитието на електронното управление, но и ситуацията става все по-зле? Към момента 111 администрации нямат план за възстановяване на данните (според доклад на ДАЕУ), което е потенциал за последващи тежки кризи с отражение в почти всички сфери на обществено-политическия живот. Защо управляващите не признаят, че огромен процент от администрацията не е готова за истинско електронно управление? И с нежеланието си да се подготви или просто да смени кадрите с подготвени такива, саботира развитието на страната? И тези ли администрации ще получат увеличение на заплатите?

7. Кога ще има реформа в системата на здравеопазването? Защо се наливат нови пари в неработеща система? И то пари, взети само от работещите и осигуряващите се.

8. Как правителството ще гарантира, че тези пари няма да бъдат загубени, както се получи с "Олимпик"? В момента в България оперират повече от 300 /триста/ чужди застрахователни компании, които не подлежат на регулация от българските регулатори. Кой и как ще ги контролира? Самите управляващи заявиха, че ще искат от ЕС промяна в законодателството по тази тема. Но все още нищо не е направено.

9. Защо отново се наказват изрядните платци, а не се говори за тези над 700 000, които не плащат осигуровки, но под някаква форма ползват лекарски услуги?

10. Направи ли се промяна в законодателството, така че директори на държавни болници да не могат да правят частни клиники и да разпределят случаите на печеливши и непечеливши? Кога ще има реформа в системата на Бърза помощ?

11. Кога ще се изпълни едно от предизборните обещания на управляващите и ще има адекватна охрана в здравните заведения? Лекарите изпълняват свещен дълг да спасяват животи и не са длъжни да търпят насилие от страна на пияни, дрогирани или просто неадекватни хора, които очевидно не са свикнали да се подчиняват на закона.

12. Кога ще има реформа в системата на МВР? Една от най-многобройната полиция на глава от населението има един от най-ниските рейтинги. Кога ще се промени обучението на служителите от МВР и ще се уволнят средните ешелони, които бойкотират работата? Кога ще започне да се работи на принципа от Западната демокрация: „Да служат и да пазят“, а не на принципа на Източните империи: „Да тормозят и да газят“?

13. Кога ще се изпълни предизборното обещание да има полиция във всяко населено място? А не администрацията да абдикира и да предава цели области в ръцете на наемни фирми. И на абдикиралата администрация ли ще се увеличат заплатите? За това, че е абдикирала?

14. Защо с подобни решения без аргументация за пореден път се изправят едни срещу други различни общности? В момента е драма „Защо на администрацията, а не на майките с деца с увреждания“. Кога ще има реформа в социалната система?

15. Кога ще има реформа в образователната система? Само преди месец избухна чутовен скандал с качеството на преподаване в СУ. Стабилността и старата слава не са ли само параван за прикриване на системни проблеми?

16. Кога ще има реформа в правосъдието? Защо се вдигат таксите и се намалява възможността хората да търсят закрила от административен произвол?

17. Кога ще се спре с назначения на ключови позиции на хора, които „са им подадени“? Трябва да стана нова трагедия ли, за да се разбере, че някои позиции могат да бъдат заети само от професионалисти? И „подадените хора“ ли ще получат повишение на заплатите?

18. След като премиерът няколко пъти каза, че хората сами трябва да се оправят, като в случая със застрахователя, то за какво ни е администрация? И защо да й се вдигат заплатите?

19. Какъв е процентът централно разпределяни пари от бюджета и не надминава ли вече границата, отвъд която сме официално държавна социалистическа република?

20. Дали някоя точка от горните или всички накуп са причината за срива на чуждите инвестиции у нас? Някой прави ли анализ защо това се случва?

21. Кога ще се разбере, че премиерът не раздава негови пари? А наши пари, от нашите данъци. И е длъжен да ни дава отчет за действията си.

Ако някой работи, трябва да получава повече пари. Но не и просто така, защото премиерът е решил. Не и за системи, които са нереформирани и пробити като кофа без дъно. Не и от нашите данъци за пореден път.

* Текстът е от профила на Любомир Аламанов във фейсбук. Подзаглавието е на редакцията.