Съветът на ЕС продължи днес с още 6 месеца санкциите срещу 155 лица и 44 компании заради руската агресия в Украйна, съобщи институцията.

Става дума за ограничения заради действия, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Новият срок на мерките е до 19 март 2019 г. Те се състоят в замразяването на сметки и забрана за пътувания. 

От Съвета на ЕС обясняват, че направената оценка на ситуацията не оправдава евентуална промяна на санкционния режим.

Санкциите, чийто срок бе удължен днес, бяха въведени още през март 2014 г. Срокът им изтичаше на 15 септември.

Сред санкционираните лица са почти цялото ръководство на Кримската република начело с премиера Василий Аксьонов, бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин, руският президентски съветник Сергей Глазиев, шефката на Сената в Москва Валентина Матвиенко, експреседателят на Думата Сергей Наришкин, наследникът му Вячеслав Володин, телевизионият журналист Дмитрий Кисельов и други. 

Други мерки на ЕС заради кризата в Украйна включват:

• икономически санкции срещу специфични сектори на руската икономика, които в момента са в сила до 31 януари 2019 г.;

• ограничения, наложени заради незаконното анексиране на Крим и Севастопол и ограничени само до полуострова и пристанището, в момента в сила до 23 юни 2019 г.

Същевременно Съдът на ЕС (СЕС) в Люксембург днес потвърди налаганите от 2014 г. насам от Съвета на ЕС санкции срещу Русия заради събитията в Украйна.

Някои от засегнатите от тези мерки дружества и банки искаха СЕС да отмени мерките. В решението си Съдът изтъква, че Съветът на ЕС е изложил достатъчно причини за предприемането на ограничителните мерки, като е дал възможност за обжалване от страна на засегнатите. СЕС приема, че санкциите целят "Русия да плати по-висока цена за действията си за подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и да се насърчи мирното уреждане на кризата".