Европейската комисия отново предлага въвеждането на постоянни схеми за разселването на мигранти в ЕС, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от БТА.

Той заяви, че миграционната политика на ЕС досега е "безспорен успех", но призова да бъдат разкрити пътища за законна миграция, за да се удовлетворят нуждите на европейския трудов пазар. По неговите думи това е едно от средствата за намаляването на незаконната миграция.

"ЕС ще продължи да предоставя защита на онези, които имат нужда. Всички в ЕС са единодушни, че е необходимо по-добро управление и опазване на границите. Необходимо е ускоряване на връщанията на незаконно проникналите мигранти и онези, които нямат правото да останат", посочи Аврамопулос.

Той добави, че ЕК взима присърце тревогите на държавите от Централна Европа.

ЕК вчера предложи до 2020 г. ЕС да разполага с 10 хиляди граничари в постоянна готовност. До 2027 г. бюджетът за тяхната дейност се предвижда да надвиши 11 милиарда евро. Граничарите ще участват в оценката и връщането на пристигащите мигранти, ще могат да участват в мисии в чужди (външни за ЕС) държави.