Еврокомисията ще предложи създаването на Европейски център за компетенции (ЕЦК) за засилване на киберсигурността.

Това съобщи днес в Брюксел еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Тя говори заедно с колегите си Вера Йоурова (правосъдие, потребители и равенство между половете) и Джулиан Кинг (сигурност). Тримата дадоха брифинг, посветен на новите мерки за гарантирането на честни и свободни избори и борбата с тероризма онлайн и офлайн.

На този Център ще бъде подчинена цяла мрежа от центрове в Европа. Идеята е ЕЦК да има 80 служители и да започне да действа през 2021 г. Оттам щесе координира работата на целия континент исе предвижда база данни на всички уязвими места в хардуеъра.

Парите ще дойдат от програмите „Киберевропа“ и Horizon Europe, надява се Мария Габриел. Целта е сумата да достигне 4 милиарда евро.

Тя допълни, че Брюксел ще предложи всички експерти по киберсигурността в Европа да се обединят при изграждането на центрове в отделните страни.

ЕЦК ще има Управителен съвет с представители на ЕС и на всяка държава членка. Ще се работи в тясно партньорство с частния бизнес и по тази причина надеждите са да има много частни инвестици в бъдещия орган.

Джулиан Кинг изтъкна, че всяко нападение в Европа представлява реален проблем, налагащ незабавни действия. Причината е, че всяко от тях има онлайн измерения.

„В много платформи има терористично съдържание. Европол установи, че „Ислямска държава“ и нейните поддръжници използват над 400 платформи с такова съдържание. Преди имаше „самотни вълци“, но и те се радикализираха чрез излагане на онлайн съдържание. Един дори бе радикализиран, изолиран в спалнята си във Франция“, припомни комисарят.

Той заяви, че Брюксел предлага да бъдат въведени три нови задължителни изисквания:

• 1. Заповеди за отстраняване на съдържание като нов правен инструмент. Платформите задължително да действат в рамките на час след получаване на такава заповед от полицията или съдебнитеоргани.

• 2. Ако една платформа се използва за разпространение на терористично съдържание, нейният собственик се задължава да използва проактивни мерки и да предотврати качването и споделянето му.

• 3. Държавите членки на ЕС да имат специални възможности за правоприлагане, за да могат ефективно да откриват терористично съдържание и издават заповеди за премахването му.

„Но това не значи цензура, - застрахоа се срещу критиките еврокомисарят. - Материал, който подтиква към тероризъм, е незаконен – както онлайн, така и офлайн, и трябва да бъде отстранен.“

Кинг настоя и за по-сурови санкции. Такава например може да бъде глоба в размер на 4 на сто от световния оборот на доставчиците, ако те системно не спазват заповедите за сваляне на съдържание.

Еврокомисарят по сигурността смята, че предстоящите избори за Европарламента през 2019 г. и демократичните институции на континента на прицел чрез хакерски атаки, изтичане на информация, фалшиви новини и кражби на лични данни.

ЕС трябва да защити четири неща неща, каза Вера Йоурова. Те са следните:

• хората срещу манипулации;

• по-голяма прозрачност в политическата реклама;

• повече средствата срещу кибератаки и киберпрестъпността;

• европейските граждани да са по-устойчиви срещу киберпропагандата.

Комисарката припомни и скандала с компанията Cambridge Analytica, която се оказа, че е получила неправомерен достъп до данните на 87 милиона потребители на фейсбук по цял свят.

Йоурова смята, че войната в интернет може да се превърне в реална. След което разказа, че е била следена още от младежките си години, и не в интернет, а наяве в родната си Чехословакия. И как да отидеш оттам до Великобритания по времето на комунизма било все едно да отидеш до Марс.

Български журналист попита Мария Габриел как идеите й биха предотвратили ситуация като хакерската атака, извършена срещу ЦИК на местните избори в България през есента на 2015 г. И припомни, че тогава властите в София се обърнали към американското ФБР, а не към европейските органи.

Българската еврокомисарка отговори, че още през март е създадена европейска работна група, която да дава насоки. А сега сътрудничеството се засилва с цел по-голяма ефективност.