България е сред страните с най-голяма концентрация на субсидиите в селското стопанство в едни и същи лица. Това обяви главният експерт в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов днес.

Той бе един от участниците конференцията "Заедно срещу завладяването на държавата: иновативни методи за разследване на измамите с европейските средства за земеделие".

"За периода 2007-2013 г. 75% от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица. Но според данните, които представяме, те представляват реално 100 свързани лица", обясни той.

Това съотношение се запазва в голяма степен и досега. При плащанията по програмите за селските райони 67% от субсидиите през 2016 г. са усвоени от същите 100 лица. 

Това е огромна част от еврофондовете - от общо 4,2 млрд. лева, които се очаква България да получи през тази година от Европа, за селското стопанство са предвидени 2,91 млрд. лв, или около 69%.

Когато през 2014 г. пък се приема таван за субсидиите от 300 хил. евро при преките плащания като мярка срещу това, въпросните окола 100 лица откриват нов подход.

"Това стана чрез раздробяването на най-големите стопанства с назначаване на подставени лица, с цел получавалите досега субсидии в големи размери да продължат да вземат същите суми", обясни Безлов.

Предвижда се ново сваляне на тавана след 2020 г., но това едва ли ще спре криминалните практики в българското селско стопанство.

"За да продължат да получават субсидиите в същия размер, най-големият получател трябва да се раздроби поне на 47-48 фирми, а 100-те най-големи им трябват поне 2400 фирми", изчисли експертът.

Чехия и Словакия ни изпреварват, но причините за това са, че най-големите арендатори там са кооперативи. Румъния пък ни настига.

"Тук има много криминални елементи, едни организирани престъпни групи. Всяка голяма компания трябва да направи инфрасруктура, за да продъжли да взема тези фондове, да намерят счетоводители, лица, които да упълномощят за управлението. Създава се криминална организация за усвояването на фондовете", каза още Безлов.

И даде пример с арестите около случая в Карнобат, който според него е пример за това как "четирима големи зърнари" управляват изцяло пазара и блокирах всякакви нови играчи.