Десислава Иванчва страда от стресово тревожно-депресивно разстройство, зъбите й в ареста започват да падат, натрупала е хормон на стреса – пролактин, защото не стои достатъчно на слънце, губи и последните си шансове за ин витро...

Биляна Петрова има признаци на жлъчно-каменна болест и е дискриминирана по пол, защото на мъжете им е по-удобно, като изтърпяват ареста си в Софийския затвор, а тя – в Сливен.

Третият им съпроцесник Петко Дюлгеров има прогресираща глаукома и губи зрението си.

Тези факти бяха изнесени на днешното разпоредително заседание по делото за подкуп срещу тримата, което едновременно разгледа и исканията им да излязат с каквато и да е по-лека мярка за неотклонение.

Многочасовият процес премина с медицински експертизи, искания за прекратяване, защото обвиняемите не разбират в какво са обвинени и с тежки думи за „инквизиция“.

„Не може на едно лице да се жертва здравословното състояние, за да се докажат на обществото силата и възможностите на държавното обвинение и съдебната система.

Ние не сме в периода преди 1989 г. и не считам, че съдебната система трябва да упражнява такава репресия, каквато се упражнява срещу тук присъстващите подсъдими.

Не считам, че подзащитният ми трябва да се инвализидизира и ако евентуално бъде признат за виновен, трябва да изтърпява наказанието си в пълна слепота.“ Това бяха думите на адвокат Марияна Тодорова на Петко Дюлгеров.

Въпреки това съдия Иво Хинов остави и тримата в ареста за постоянно. Според мотивите му - за авторството за извършено престъпление съдът вече се е изказвал неведнъж и е приемал, че има обосновано предположение за него.

Налице е определена степен на вероятност при по-леки мерки тримата да имат определено поведение към част от свидетелите - служители на общината. А техните паказания са решаващи за делото по същество.

Съдът практически от втори опит даде ход на делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров да подкуп в особено голми размери.

Съставът с председател Иво Хинов не се съгласи с възраженията на защитниците на бившата кметица и заместничката й – че не са им ясни обвиненията, че е нарушено правото им на защита и че обвинителният акт страда от пороци и тряблва да бъде върнат.

Адвокат Димитър Марковски наблегна на правните факти – че правата им да се запознаят в детайли и с всички факти по обвинението са били непоправимо нарушени. И той, и защитата на Биляна Петрова в лицето на Емануил Йорданов – поискаха прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата.

Според защитника на отстранената кметица прокуратурата не е открликвала на исканията им за доказателства.

На въпрос на Клуб Z Марковски даде пример, че са им предявени произволно вадени от пачки всичко на всичко 3 банкноти от цялата сума от 56 000 евро (според обвинението намерена у двете, след като Дюлгеров си е взел процента, б.а.). А пък „проверката е висша форма на доверие“, т.е. - те искат, щом парите са основно доказателство, да сверят всичките купюри с номерацията на тези, описани в протокола.

Той заяви, че фактически от изказа на прокурора не било ясно и коя от двете – Иванчева или Биляна Петрова - е сложила парите в кутията от кафе, в която те са задържани в колата им.

Биляна Петрова пък наблегна на правописа на прокуратурата. Как не можела да разбере обвинителния акт, защото вътре има например понятия като ГЛАДЕН архитект (на две места!).

"Ако става въпрос за уважавания г-н Здравко Здравков, не виждам какво общо има с моето обвинение фактът дали той е ял или не е ял", каза тя.

"Четенето на самите свидетелски показания на места ми беше трудно поради множеството правописни грешки и използването на диалектни форми – "ресьори", "напущам", оплака се уволнената зам.-кметица, която в началото подчерта, че е с две висши образования.

Освен това дори името й било сбъркано.

Адвокатът й Емануил Йорданов пък заяви:

„След като аз не съм в състояние да разбера обвинението - след повече от 30 г. адвокатска практика, няма как подзащитната ми да разбере в какво е обвинявана.“

Единствено адвокат Марияна Тодорова на Петко Дюлгеров заяви, че нямат претенции за прекратяване и връщане на процеса.

В изчетеното определние на съда обаче бе заявено, че на Иванчева и Петрова са дадени по близо 20 дати, на които са идвали и са чели материалите по делото, а на Дюлгеров – значително по-малко. И въпреки това само той няма забележки да не е разбрал нещо.

Съдията призна и че са допуснати „технически“ грешки, но това не пречи да се разбере обвинението.

Така делото, окачествено като "най-големия хващан подкуп", ще тръгне по същество.