22 партии и 7 коалиции са подали документи за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, съобщиха от ЦИК. В 18,00 часа днес изтече срокът за регистрация.

Партиите, които се включват в предизборната надпревара са по-малко в сравнение с тези, които се явиха на изборите миналата година. Тогава се регистрираха 38 партии и 7 коалиции. Фактът е любопитен на фона на това, че изискванията за регистрация бяха силно занижени. През 2013 г. на всяка партия й бяха нужни 7000 подписа и 10 000 лв. депозит. Сега депозитът и за партии, и за коалиции е 2500 лв., а необходимите подписи са също 2500.

Все пак формациите, които искат да участват във вота са повече от онези, които се явиха на последните редовни парламентарни избори през 2009 г. Тогава те бяха 20, но депозитът за партии бе 50 000 лв., а за коалиции 100 000 лв.

До 23 август подписите трябва да бъдат проверени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Утре ЦИК трябва да изпрати на РИК списъка на всички партии и коалиции, които са се регистрирали.

Всеки ще може да провери дали някоя партия не е злоупотребила с неговите лични данни и подпис. Подобна възможност имаше и на евровота преди няколко месеца, което предизвика сериозни скандали. В правомощията на ЦИК обаче не попада възможността комисията да отстрани партии заради неправомерно използвани подписи.