Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще гледа състезания на две от трите Световни първенства, на които България е домакин тези дни - по художествена гимнастика и гребане. Единствено на волейбол няма да присъства.

Германецът пристигна снощи на тридневно посещение в страната ни - за първи път, откакто е шеф на МОК. Той и екипът му бяха посрещнати от Стефка Костадинова.

„Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето му. Вярвам, че ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен - световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни“, бяха първите думи на президента на МОК пред медиите при излизане от аерогарата.

Програмата на посещението на Томас Бах предвижда тази сутрин срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

В 11:30 ч в сградата на НСА е предвидена церемонията по удостояване на президента на МОК с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998 г.) и Жак Рох (2009 г.).

След това президентът на МОК ще има работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17 ч ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия „Двореца“, където ще разгледа и изложбената колекция на Боян Радев. 

Час по-късно Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала “Арена Армеец”, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го ще посетят Световното по гребане в Пловдив. При завръщането в София и преди отпътуването за Мюнхен е предвидена среща с президента Румен Радев.