В германската католическа църква системно са извършвани сексуални насилия спрямо малолетни, предимно момчета. Това сочи научно изследване, извършено от консорциум учени от университетите в Манхайм, Хайделберг и Гийсен.

Ако има добра вест, тя е, че научното изследване е извършено по поръчка на германския висш католически клир. Официално резултатите ще бъдат представени на 25 септември т. г. в град Фулда лично от кардинала на Римокатолическата църква и архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг  Райнхард Маркс.

Журналисти от сп. “Шпигел” са успели да получат обобщение на научното изследване. Макар да не се посочва източника, най-вероятно той е от средите на изследвалите една мрачна страница от историята на Католическата църква в Германия.

Периодът на изследването е от 1946 до 2014 година. Проучени са личните досиета на над 38 000 души от 27 епархии. Установено е по безспорен начин, че жертвите на сексуално насилие са 3677 малолетни, предимно от мъжки пол. В престъпления са уличени 1670 божи служители.

По време на издевателствата повече от половината от жертвите са били на възраст 13 години. Три четвърти от пострадалите са били поверени на проповедниците с цел да им покажат верния път към Бога или да им помогнат да преодолеят психически травми.

Публикуваната статистика на секснасилие обаче не е и не може да е пълна, признават учените. В заключението на научното изледване е записано:

“Не ни възложиха проучване на мрачната цифра - на сексуалното насилие. Така се подцени действителния мащаб на събитията."

Какво се крие зад констатацията?

Унищожени документи

При половината от случаите на сексуално насилие са били унищожени или манипулирани жалби и писмени искания за обезщетение от страна на пострадалите. От това става ясно, че размерът на мрачната цифра явно е далеч по-голям, посочват авторите на научното изследване.

Още по-стъписващо е заключението:

«Няма повод да се приеме, че темата за сексуално насилие от страна на божи служители спрямо малолетни е останала в миналото и тя вече е преодоляна. Серията от случаи на сексуално насилие продължаваше и до края на изследвания период.»

Ерго дори през 2014 година, най-вероятно и след това.

Наред с това учените са установили, че обвинените в сексуално насилие клерици са били премествани в други църковни епархии и то без те да са били информирани за престъпните деяния. Само срещу една трета е било образувано собствено разследване от страна на германската Католическа църква, което в повечето случаи е приключвало с налагане на минимални санкции, в други дори такива не са били налагани.

И все пак не е за пренебрегване фактът, че делът на подобни престъпници е едва 4 на сто от действащите клерици.

Безбрачието рисков фактор?

Според учените един от възможните фактори за подобни престъпления е забраната за бракосъчетания на католическите свещеници. Те са лишени от правото да минават под венчило, обречени са на вечно полово въздържание, което противоречи на човешката природа.

Сега германската общественост очаква официалното оповестяване на резултатите от научното изследване. Както посочихме, то ще бъде обявено от кардинал Маркс на 25 септември т. г. след богослужение в катедралата на град Фулда в западногерманската федерална провинция  Хесен.

Да припомним, че наскоро подобен скандал със сексуално насилие от страна на свещеници се развихри и в САЩ. Това е много добре известно и на кардинал Маркс, който де факто е глава на Католическатка църква в Германия. Авторите на научното изследване го призовават да разработи стратегия, включваща набор от ефективни мерки за пресичане на подобни престъпления. Кардинал Маркс не бивало да се задоволи само с признание за вина от страна на клира.