Всичките 23-ма задържани при акцията срещу верига за контрабандни цигари, ръководена от Пловдив, са били пуснати от окръжния съд в началото на септември. Това показа проверка на Клуб Z, след като днес Специализираната прокуратура продължава да работи по "високите нива" на организираната престъпна група.

Рано тази сутрин Спецпрокуратурата извършва претърсвания и изземвания в офиси на дружества в гр. София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и сръбския ресторант "Бест“ - бившите "Кошари" в кв. "Лозенец". Според медийни публикации от 2016 г. Константин-Коко Динев е продал заведението на Евлоги Станоев-Бирмата.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че са предприети също обиски на лица и разпити на свидетели с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група, която преди време бе разбита на територията на няколко области в страната и ръководена от Пловдив.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив, и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група, поясняват от държавното обвинение.

На 25 август на брифинг под тепетата с участието на окръжния прокурор  Румен Попов, шефа на ОДМВР Атанас Илков и др.  бяха изнесени данни за 23-мата заловени "изпълнители". Те ще отговарят само за държане на акцизни стоки без бандерол – престъпление, за което е предвидено наказание от 2 до 8 г. “лишаване от свобода”. Работниците са живели в модерно оборудвани помещения с готвачи и фитнес, не са излизали навън по един цикъл от 15 дни.

До момента бе установено, че цигарите са произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан, а в Калугерово е имало резачка за тютюн.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които бяха установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,500 млн. лева.

По досъдебното производство тогава бяха иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, също и веществени доказателства.

Тогава окръжният прокурор Румен Попов каза, че фабриките работели две години в условия, типични за шпионски филм. Те били оборудвани с модерна производствена и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите, пък била във Варна. Собственикът й е задържан

За времето от 2 ч. на 24 август 2018 г. до края на същия ден са  извършени 14 претърсвания и изземвания, огледи и др. следствени действия на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.  Предотвратено е производството на други кутии с цигари с материалите (тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, ципер, филтри и др), необходими за изработването им, които са намерени и иззети от пригодените помещения, заявиха от прокуратурата.

При проведените следствени действия са участвали прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив заедно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив.

След като четирима от 23-те участници бяха пуснати още от прокурора под парична гаранция, на 4 септември окръжният съд освободи до един и останалите 19. 15 от тях са с наложена мярка "парична гаранция", а четирима с "домашен арест". Като мотиви магистратите изтъкнаха, че задържаните са работници във фабриката и нямат отношение към организацията на производството.

Прокуратурата обаче посочва в днешното си съобщение, че към настоящия момент двама от задържаните са с мярка за неотклонение „задържане под стража“.