Сръбският президент Александър Вучич иска Европейският съюз да гарантира на страната му членство през 2025 година, за да подпише той договор за бъдещите отношения с Косово, предаде Ройтерс.

"Ако някога стигнем до споразумение (с Прищина), Сърбия трябва да получи ясна гаранция, че ще стане страна членка на ЕС през 2025 година", казва Вучич.

Той отмени преговорите с косовския си колега Хашим Тачи през миналата седмица в Брюксел, когато те за първи път трябваше да обсъждат размяна на територии като стъпка към сделка за бъдещите им отношения. Очаква се да направят втори опит за преговори идния месец.

Различията между Сърбия и Косово са такива, че постигането на споразумение може да отнеме и десет години, посочва Вучич пред агенцията.

"Понякога се усмихвам, когато чувам как хората опростяват нещата и казват, че сделката се свежда до "давам ти три села и получавам шест села за тях, добавя сръбският президент. - Ако някога стигнем до сделка, това трябва да бъде цялостно споразумение, което ще включва не само отношенията между нас и албанците в Косово, но ще трябва да включва резолюция за нашия европейски път и по-нататъшното ни икономическо развитие."

Вучич казва, че подкрепата на Германия и Русия, които сега са против размяната на територии между Сърбия и Косово, ще бъде необходима за евентуалното споразумение. САЩ и част от ЕС са готови да подкрепят размяната.

Той подчертава, че договор между сърбите и албанците в Косово би направил целия регион по-сигурен, по-стабилен и по-привлекателен икономически, но че тази перспектива може да бъде осуетена от възхода на крайнодесните партии в Европа, които са противнички на разширяването на ЕС.

Среща Вучич-Тачи в Ню Йорк?

Възможно е Александър Вучич и Хашим Тачи да се срещнат идната седмица в Ню Йорк, споделиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Ако не помежду си, те ще разговарят с Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. На 18 септември в Ню Йорк започва сесията на Общото събрание на ООН.

Миналата седмица Федерика Могерини имаше среща с двамата президенти в Брюксел. И точно тогава Вучич отказа в последния момент да се срещне с Тачи.