Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ). Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Д-р Христов е магистър по медицина, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“.

През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София.

Заемал е позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. оглавяваше Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е бил управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Досегашната директорка на агенцията Д-р Марияна Симеонова депозира на 10 септември оставката си. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие. Анестезиоложката депозира оставка още през юни, но тогава тя беше приета. През юни тя получи подкрепата на редица пациентски организации. Д-р Симеонова беше на този пост от 2013 г.

Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.