ЕС предлага да няма смяна на времето в Европа след октомври 2019 г.

Това заяви днес в Брюксел еврокомисарката по транспорта Виолета Булц.

Всяка държава членка ще има правото сама да решава на какво часово време да премине - лятно или зимно. Тя трябва да уведоми за решението си Еврокомисията до април 2019 г.

Графикът на промените трябва да бъде кратък и ясен, обясни словенската еврокомисарка. Според нея ЕК ще гарантира координацията на национално ниво във всяка страна членка.

„Надяваме се да започне бързо подготовка. Трябва да се започне веднага“, изтъкна Булц.

С дейността си в тази насока ЕК отразява това, което искат хората, каза комисарят по енергийния съюз Марош Шефчович. Той припомни онлайн допитването, в което над 80 на сто от участниците се изказаха против местенето на стрелките два пъти годишно.

„Промените са остарели. Традицията е още от Първата световна война. Това е била военна мярка за спестяване на енергия. След това през 80-те години на ХХ век много страни я въведоха заради петролната криза. Но всъщност се оказа, че спестяванията на енергия са много малки. Показаха го проучванията“, каза Шефчович.

Словашкият еврокомисар допълни, че в Брюксел търсят нови инструменти за повече ефективност. Много повече се пести например чрез т. нар. интелигентни сгради. Пък и повечето страни искат сами да решават на какво часово време да бъдат.

„Трябва да го направим координирано, за да няма негативни последици за вътрешния пазар. Нямаме намерение да управляваме на дребно живота на хората в Европа“, изтъкна той.

Какво разбират кравите?

Виолета Булц подкрепи доводите му. И даде красноречив пример:

"Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника."

Най-печеливш от отмяната на местенето на стрелките ще бъде транспортният бранш. Това стана ясно от отговорите на журналистическите въпроси. Виолета Булц каза в прав текст, че мярката вече няма да принуждава нито фирмите за наземен транспорт, нито авиокомпаниите да правят два пъти годишно промени в графиците си.

Определени кръгове в Европа още при онлайн допитването намекнаха, че всичко се прави заради влиятелното транспортно лоби.

Вероятно и по тази причина двамата еврокомисари бяха попитани дали някои положителни отговори не са дадени от роботи. Отговорът бе, че няма такива данни. Подозрително високи са обаче 80-те процента, гласували да няма вече промяна на времето, споделиха пред Клуб Z източници, близки до противниците на предложената днес мярка.

Стана също така ясно, че е теоретично възможно различно време да приемат страни, които обикновено са споменавани винаги в пакет. Така би могло да се случи например с Чехия и Словакия или с Белгия, Холандия и Люксембург.

Това обаче е само на теория. Всяка страна със сигурност ще координира дейността си със съседите. И когато има много силно обвързани икономики, едва ли тези страни ще решат да минат на различно време, казаха за Клуб Z експерти от Брюксел.

Според прогнозите повечето страни от Северна Европа ще предпочетат зимното часово време. Докато южняците са за лятното. Това накара журналисти да попитат дали вече няма да има и северно, и южно часово време, така както има източно-, централно- и западноевропейско време.

Булц не отговори на въпроса колко ще струва промяната и кой ще я плати. И посъветва журналиста да се свърже с нейния екип.

Как е сега

Страните от ЕС се побират в 4 часови пояса. В момента в последната неделя на март стрелките се превъртат с час напред, а в последната събота на октомври се връщат с час назад.

Източноевропейско време – България, Гърция, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Финландия. През лятото тези страни са с три часа напред от Координираното универсално време (UTC), известно още като Средно гриниучко време (GMT), а през зимата – два.

Централноевропейско време – Швеция, Дания, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Италия, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург, Испания. Страните от този пояс през лятото са с 2 часа напред от Гринуич, а през зимата – с един.

Западноевропейско време – Великобритания, Ирландия, Португалия, Канарски острови (територия на Испания). През лятото този пояс е с час напред от Гринуич, а през зимата времето там съвпада с UTC.

Най-назад във времето в ЕС са Азорските острови, които са територия на Португалия. През зимата те изостават с един час от Гринуич, а през лятото часът там съвпада с  UTC.