„Не сечете, а спасете!“, това е призивът, отправян от природозащитниците, загрижени да се запазят горите, които енергийният концерн РВЕ иска да ликвидира, за да разкрие нови мини за кафяви въглища. Поредната такава кауза, би казал някой, но мащабите в случая са значителни, както и вниманието, с което обществеността се отнася към въпроса.

Гората Хамбахер Форст е в околностите на град Юлих, недалеч от Аахен, площта й е 200 хектара, от които половината трябва да се изсекат в името на бизнес интересите на РВЕ. Офанзивата обаче има сериозни противници, които сериозно са се заели да спрат изсичането на масивите. Вече от години се спотайват в гората, готови да поднесат най-различни видове изненади на полицаите, чието участие в операцията е неизбежно.

Някои от дърветата в гората са по на 350 години.

Денят Х е първи октомври – тогава трябва да започне изсичането и колкото повече наближава набелязаната дата, толкова повече се изостря напрежението в Хамбахер Форст. Една намеса на съда би могла да преобърне нещата, но засега те вървят само в една посока – в съответствие с намеренията на РВЕ. Конфронтацията между окупаторите и полицията се ожесточава все повече и още отсега се говори, че се върви към най-голямата полицейска операция в следвоенната история на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Гората е обявена от полицията за опасен район и преминаващите оттам могат да бъдат контролирани без наличието на конкретни подозрения - който навлезе в участъка, го прави на собствен риск. Шосетата около гората периодически се затварят, автомобилите се подлагат на проверки.

На полицаите от района са им спрени всички отпуски до края на годината.

Подобно на ъндърграунд отпора по време на Виетнамската война, и в германската гора край Юлих бил прокопан цял лабиринт от тунели, където „въстаниците“ складирали оръжие, за да могат ефективно да се противопоставят на изсичането. Тази новина гръмна в медиите за кратко, преди да се установи, че става дума за поредния фейк, вдъхновен от необмислено полицейско изявление. При това този фейк не е единственият – на трети септември полицията представи пред медиите цял арсенал иззето оръжие, принадлежало на активистите (прашки, брадви, мачете).

Горските къщички са символ на отпора срещу въгледобива.

Ден по-късно вътрешното министерство на провинция Северен Рейн-Вестфалия призна, че въпросните предмети били иззети още през 2016 година и нямали връзка с актуалните събития. Оръжията били показани само като пример.

Лабиринт няма, няма и оръжие, но противниците на изсичането са и изобретателни, и упорити, и нямат намерение да отстъпват. Пребивават в къщички по върховете на дърветата, откъдето се е случвало да замерят полицаите с камъни и коктейли „Молотов“, а при един от последните инциденти въстаник е уринирал върху органите на реда. Актуалната задача на органите е да свалят активистите от дърветата, за да освободят пространството за предстоящата сеч. Но за момента операцията върви всякак другояче освен гладко, за уикенда е свикана поредната голяма протестна демонстрация – по ирония на съдбата точно тогава, когато германското Министерство на земеделието и горите отбелязва Дните на гората и нейната ценност.

Някои от активистите живеят вече от години в гората.

Природозащитниците получават известна подкрепа от страна на местните жители от близките села. Но в тях съвсем не всички са против изсичането на гората, тъй като мнозина са служители именно на РВЕ. „Дълго време ми беше безразлично. Но сега, с приближаването на края, ми се иска гората да се запази“, казва един от местните, който не желае името му да бъде цитирано.