Двама руски агенти са били задържани в Холандия по подозрение, че са опитали да проникнат в швейцарска химическа лаборатория, в която се правени проби на използваното вещество по случая "Скрипал", пишат швейцарският вестник Tages-Anzeiger и холандският NRC Handelsblad. Те били експулсирани от страната - изведени от Хага. Медията се позовава на неназовани източници.

Руските агенти искали да се доберат до Spiez Laboratory близо до Берн - правителствен обект, в който са извършени анализи на химическия агент, с който бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в британския град Солсбъри. В същата лаборатория се извършвали анализи и на веществата, използвани при химическите атаки в Сирия.

Швейцарската федерална разузнавателна служба е потвърдила новината, съобщена от Tages-Anzeiger и NRC Handelsblad.

"ФРС беше активна в тази операция със своите холандски и британски партньори", е заявила говорителка на службата пред швейцарската медия. Така станало възможно "да се спре незаконно действие срещу важен обект от швейцарската инфраструктура", добавила тя.

NRC Handelsblad пише, позовавайки се на анонимни източници, свързани с разследването, че двамата агенти са били екипирани да проникнат в компютърната мрежа на лабораторията.

Говорител на лабораторията не коментира инцидента, но отбелязва пред Tages-Anzeiger:

"Можем да потвърдим, че Spiez Laboratory е била мишена на хакерски атаки... Няма открадната информация."

Опитът за проникване в лабораторията станал през пролетта.

Преди дни британските спецслужби огласиха имената на двамата руснаци, които според тях са се опитали да убият Скрипал и дъщеря му с веществото новичок. Петров и Боширов се появиха в четвъртък по руска телевизия, за да обяснят, че са обикновени туристи, отишли да разглеждат Солсбъри. В петък Великобритания определи като "обида" твърденията на двамата.