Музикалният конкурс „Евровизия“ ще се състои догодина в Тел Авив, макар израелското правителство да обяви, че градът на провеждане ще бъде столицата Йерусалим. Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, държеше международният конкурс да бъде в библейския град като част от кампанията на израелското правителство за световно признание на Йерусалим като столица на държавата.

Държавата спечели състезанието миналата година, залагайки на ексцентричната Нета Барзилай – и по правило страната победител трябва да стане домакин на следващото издание на „Евровизия“. Поради политически причини обаче конкурсът ще се проведе в Тел Авив, посочва „Гардиън“. Два дни след победата на Израел в конкурса, Доналд Тръмп премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим – и в Израел възникнаха притеснения от крайни прояви на протест от движението „Бойкот, лишения, санкции“.

Изпълнителният борд на конкурса, който се гледа от около 200 млн. хора годишно, съобщи в четвъртък, че израелските обществени телевизия и радио са предложили Йерусалим, Тел Авив и крайбрежния Ейлат като възможни градове за провеждане на състезанието.

„Всички предложения бяха примерни, но накрая решихме, че Тел Авив предлага най-доброто устройство за най-голямото музикално събитие на живо“, обоснова решението Джон Ола Санд, ръководител на Европейски съюз за радио и телевизия, които  организират певческия конкурс.

„Евровизия“ е перфектна за нашия град, международно признат със своята жизненост, творчески дух, оживените си културни сцени и честването на свободата“, каза кметът на Тел Авив Рон Хулдай.

По принцип „Евровизия“ може да се провежда само в столични градове, но статутът на Йерусалим не е международно признат – световните сили призовават за мирно разрешение на дългогодишния конфликт с Палестина. Израелски военни части завзеха източната част на Йерусалим от йорданската армия през 1967 г., а палестинците настояват, че това ще е тяхната бъдеща столица.

Въпреки проблемите си, Йерусалим два пъти е била домакин на събитието досега – първо през 1979 г. и след това през 1999 г., след като певицата Дана Интернешънъл изведе страната до първото място с парчето „Diva“.

В Израел спорът за това къде да се проведе „Евровизия“ се разрази с пълна сила сред политиците и стигна своята връхна точка, когато министърът на културата Мири Регев каза, че ако състезанието не се проведе в Йерусалим, то следва да не се провежда никъде другаде тази година. Има притеснения и от реакции от ултранабожните граждани на страната, които биха могли да попречат на организацията, ако „Евровизия“ се проведе в събота – денят за почивка, когато почти всичко в града спира да функционира.

Отделно от този спор израелските медии поискаха потвърждение от Европейския съюз за радио и телевизия, че на всеки изпълнител ще бъде разрешено да влезе в страната, независимо от политическите му възгледи или религията му. В изявлението си с подробности за провеждането на „Евровизия 2019“ председателят на изпълнителния борд на състезанието – Франк Дитер Фрайлинг, отправи подобно послание:

„Очакваме да получим уверение от министър-председателя тази седмица във връзка с достъпа и сигурността на всеки участник, със свободата на изразяването и осигуряването на аполитичния дух на конкурса. Тези гаранции са задължителни, за да може да продължим с планирането на събитието и да спазим ценностите на „Евровизия“ за разнообразие и толерантност“.

Финалът на „Евровизия 2019“ ще се състои на 18 май 2019 г.

Площад Славейков. 

* Заглавието е на редакцията.