Европейският комисар Гюнтер Йотингер изрази публична подкрепа на идеята французин да поеме ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като приключи мандата на настоящия гуверньор Марио Драги през октомври 2019 година, съобщи германският вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

"Най-добре би било германец начело на ЕК и умен французин начело на Европейската централна банка", казва Йотингер пред изданието, с което на практика подкрепи изразените от германския канцлер Ангела Меркел предпочитания.  Той също така потвърждава, че банката на еврозоната няма да се ръководи от германец.

Това е промяна спрямо подкрепата, която в продължение на месеци Берлин оказваше на кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за управител на централната банка за еврозоната. Този избор обаче може да се окаже труден, въпреки че е смятан за първокласен централен банкер.

Причината е, че Вайдман не е привърженик на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ, допринесла за настоящото възобновяване на икономическия растеж в еврозоната. Шансовете му той или друг известен германски финансист да поеме кормилото на ЕЦБ бяха сведени до нула, след обявената по-рано този месец номинация на лидера на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер за следващ председател на Европейската комисия. Мандатът на настоящия - Жан-Клод Юнкер, също от редиците на ЕНП, изтича през октомври 2019 г. 

Френският президент Еманюел Макрон би могъл да предложи няколко кандидата за поста на банкер №1 за еврозоната - на шефа на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало или Беноа Кьоре. Той не би трябвало да има право на втори мандат като член на Борда на директорите на ЕЦБ, но ако политиците решат да го подкрепят, ще намерят начин за това, твърди се в кулоарите на Франкфурт.