Валери Божинов вкара гол още в първия си мач за "Ботев" (Враца) - при равенството 1:1 срещу "Витоша" (Бистрица) в откриващия двубой от осмия кръг на Първа лига.

Бившият играч на "Фиорентина", "Парма", "Ювентус", "Манчестър Сити", "Спортинг" (Лисабон) и т.н. откри резултата на стадиона на "тигрите" в 27-ата минута. Божинов участва в изработването на ефектното попадение. В центъра на терена той даде извеждащ пас по левия фланг на Петър Атанасов и се придвижи в атака. Атанасов му върна жеста с центриране и от границата на наказателното поле Божинов порази долния десен ъгъл на вратата.

До края на полувремето ветеранът бе замесен в още 2-3 ситуации за гол. След почивката обаче отпадна физически, личи, че тепърва ще навлиза в добра физическа форма.

В 37-ата минута Ивайло Лазаров изравни след хубава комбинация на домакините.

През втората част по-опасните ситуации бяха за "бистришките тигри", но те се успяха да стигнат до пълен обрат. Най-чистото положение пропусна Четин Седула с глава.

В двубоя имаше индиректен сблъсък между баща и син. Бившият вратар на националния отбор и ЦСКА Илиян Василев е помощник треньор в "Ботев", а неговият син Християн пази на "Витоша". 21-годишният страж нямаше какво да направи при удара на Божинов, но в останалите ситуации се справи.

Божинов бе определен за "Играч на мача" в анкетата на сайта Gong.bg и "Диема спорт". След изявлението "Враца е като Ню Йорк" преди броени дни, той не прояви излишна скромност, заявявайки, че "класата е вечна" в първото си тв интервю след срещата.

„За мен бе важно да тръгна добре, заяви Божинов пред "Диема". - Не само за мен, а и за отбора. Поздравления за момчетата. Имаше много голяма борба. Получи се зрелищен мач. Имаше много борба. И двата отбора търсеха победата. Резултатът е закономерен. Ще мислим за мача срещу ЦСКА, който също е много важен. Моята цел е да вкарвам голове, да подавам, да играя за отбора. Повече от 11 месеца не съм играл в официален мач. Искам да благодаря на ръководството на "Ботев" (Враца), на старши треньора Сашо Ангелов, че ми дадоха тази възможност. За мен е важно да играя. Класата е вечна. Не си правя комплименти. Имам всичко, което един футболист трябва да има, но трябва да играя. Искам да вдигна нивото, да вдигна самия себе си, да вдигна формата си. Няма да бъде лесно, но с помощта на отбора и с помощта на всички във Враца ще се получат. Трябва борба, труд и тренировки.“

По-късно тази вечер "Лудогорец" приема "Верея", останалите срещи от кръга са в събота и неделя. Утре от 20:00 ЦСКА-София приема "Черно море", а на 16-и "Левски" гостува на "Локомотив" (Пловдив) в същия час.