Връщаме се към един тъжен спомен. Припомняме "Уикенда на Леман", когато на 15 септември 2008 година нюйоркската банка Леман брадърс (Lehman Brothers) се срина, хвърляйки света в най-тежката икономическата криза от 30-те години на миналия век, предаде АФП.
Американските власти не успяха да намерят нов собственик на американския банков гигант, изпаднал в затруднено финансово положение заради задушаващите високорискови ипотечни кредити, които бе отпуснал, и вдигнаха ръце от него.
В понеделник, 15 септември 2008 година, в 01:45 минути местно време Леман брадърс обяви фалит, изненадвайки света след уикенд, белязан от пазарлъци в последната минута на високо равнище. Банката остави "неплатена сметка" за 691 милиарда долара и 25 000 служители на улицата.

Това е най-големият фалит в американската история. На Уолстрийт Дау Джоунс се срина с 500 пункта, което бе най-големият спад след терористичните нападения срещу кулите близнаци през 2001 година. С кашони под мишницата, смаяните служители напуснаха още същия ден централата на банката под обективите на папараците.

"Не забелязахме нищо такова да се задава!", ще заяви служител на групата в Лондон.

Според Лорънс Макдоналд, бивш дилър и съавтор на книга, появила се през 2009 година за срива на банката, "Колосален крах на здравия разум" ("A colossal Failure of Common Sense"), шефовете на Леман отдавна са били предупредени за прекомерните рискове, които поемат, за да увеличат печалбите си в краткосрочен план, отбелязва АФП.
Ръководството "ни засили с 250 километра в час право към най-големия айсберг на високорисковите ипотеки", заяви той пред АФП. 
Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан (2007-2011) твърди, че надигането на популизма е пряко следствие от финансовата криза, последвала фалита на Леман, чието управление е облагодетелствало неравенствата, допринасяйки и за влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, пише БТА.

"Когато има пожар, пожарникарите се намесват и вода се пръска навсякъде. След това обаче тя трябва да се попие, а това не бе направено. И тъй като тази вода отиде в джобовете на някои, а не на всички, настъпи взрив на неравенствата", каза Строс-Кан пред АФП.