Петима души загинаха, след като ураганът "Флорънс" удари източното крайбрежие на САЩ в Северна и Южна Каролина, изтръгвайки дървета, причинявайки преливания на реки, наводнения и прекъсвания на електроснабдяването, предаде Ройтерс.

Стихията настъпва на фронт от 350 мили (560 километра) и в двата щата и макар да беше понижена от ураган в тропическа буря, властите очакват да залее повечето от региона с вода. Тридесетхилядното градче Бърн в Северна Каролина беше изцяло наводнено.

В четвъртък "Флорънс" беше ураган от трета степен по скалата на Сафир-Симпсън с ветрове, духащи със скорост 120 мили (192 километра) в час. В петък, когато стигнаха над сушата, скоростта им спадна до равнището на тропическа буря, но донесоха валежи между 76 и 100 литра на квадратен метър по югоизточния бряг на Северна Каролина и по североизточния бряг на Южна Каролина.

Електроснабдителните компании смятат, че близо 2,5 милиона души са останали без ток, а над 22 600 души бяха приютени в 150 места за временно подслоняване. Очаква се бурята да засегне общо 10 милиона души.