Руската православна църква обяви, че къса част от връзките си с Константинополската патриаршия, която тя упреква заради това, че иска да признае автокефалията на една от Украинските православни църкви, която е независима от Москва, предаде Франс прес.

"На практика всеки път, когато Руската православна църква се намира в трудна ситуация, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия", заяви ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион.

В Украйна има църква, свързана с Москва, и църква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 г. и която не е призната досега от нито една православна църква по света, отбелязва Франс прес.

Константинополският патриарх Вартоломей не е обявил официално решението си за признаване на автокефална църква в Украйна, но тази перспектива, която би позволила на Украйна да се освободи от религиозното попечителство на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия, отбелязва Франс прес.

През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия.

"Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев", каза митрополит Иларион.

Той даде днес пресконференция след обявяването на две решения на Светия синод на Русия. Първо Светият синод обяви в комюнике, че Московската патриаршия няма да участва повече в епископалните събирания, комисии и структури, председателствани от представители на Константинополската патриаршия. Второ в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх.

Според Иларион тези решения могат да се оприличат на "скъсване на дипломатическите отношения" между двете патриаршии.

Московската патриаршия бе заплашила да скъса напълно с Константинополската, ако тези "антиканонични дейности" продължат.

"Цялата отговорност за трагичните последици от този разкол ще тегнат върху Вартоломей Първи и епископите, които го подкрепят", се казва в комюникето.

Руският патриарх Кирил, смятан за съюзник на президента на Русия Владимир Путин, се противопоставя твърдо на искането за независимост на Киевската патриаршия, която не е призната, но е подкрепяна от проевропейките украински власти.

Светият синод на Руската православна църква предлага да се инициира всеправославно обсъждане по ситуацията с възможността за предоставяне на автокефалия на Киевската патриаршия от страна на Константинополската патриаршия, това съобщи още днес митрополит Иларион, предаде ТАСС.

"Ние също така се обърнахме в наше изявление до предстоятелите, към главите на местните православни църкви с призив за иницииране на всеправославно обсъждане на ситуацията в Украйна", каза той.

По негово мнение обсъждането на ситуацията с представители на всички местни православни църкви ще помогне за преодоляване на нов разкол в православния свят.