Опитите на официални информатори на британската корона да получат пари от бащата на Уилям Шекспир (1564 -1616), вероятно са определили отношението на английския драматург към властта и аристокрацията, съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на документи, намерени в британския Национален архив.

Бащата на драматурга - Джон Шекспир, се е занимавал с производство и търговия с кожени изделия, бил е член на градския съвет и магистрат. Новооткритите документи обаче показват, че от 1569 г. до 1572 г. той е имал финансови проблеми и е бил обвиняван, че незаконно е давал на заем пари и търгувал с вълна. Проблемите му продължили до около 1583 г. , когато синът му Уилям е бил на 19 години. На негово име е бил записан дълг от 132 лири (равняващи се на днешни 20 000 лири). Това го е поставяло под опасност да бъде задържан и е уронвало репутацията му. 

Събитията от този период са определили отношението на Уилям Шекспир към властта и морала, убедена е изследователката Кети Меър. То се проявява в пиеси като "Макбет" и "Крал Лир".

"Уилям Шекспир е разбрал, че "хората, служещи безнравствено на монархията, могат да просперират", допълни проф. Глин Пари.

По онова време той е учел латински текстове от Овидий, Хораций, Ливий и Тацит, които са "скърбели за изчезването на републиканските добродетели и настъпилия морален упадък на политическия живот по времето на императорите". Това е съвпадало с впечатленията на Уилям Шекспир от действителността и случващото се с баща му.