Полицаите, които са задържали разследващия журналист от „Биволь” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това обясни в предаването „Тази събота” по bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Журналистите бяха задържани край Радомир в нощта на четвъртък срещу петък, докато работят по разследване за злоупотрела с еврофондове, свързано със строителната фирма „Джи Пи Груп”.

Ивайло Спиридонов заяви тази сутрин, че служителите на МВР не са възпрепятствали журналистическо разследване и полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че те ни възпряха да си свършим работата. Те ни попречиха да събираме доказателства, които и те не събират", опонира журналистът Стоянов.

Шефът на ГДБОП обясни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, които се унищожават, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на „Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото.

„Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, обясни Спиридонов.

Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, са знаели кой какъв е. Смятате ли, че трябва да се извиняваме за нещо”, попита Спиридонов.

Шефът на ГДБОП няколко пъти повтори, че не дължи извинение на никого.

Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”, попита той.

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече.

Такава информация не е подавана от г-н Чобанов. Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов.

„Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, заяви шефът на ГДБОП. Цялата работа е „филм със скапан сценарий”, продължи Спиридонов.