Първата политическа сила, която реагира на скандала със задържаните разследващи журналисти, е извънпарламентарният Съюз на демократичните сили (СДС). Синята партия разпространи позиция, с която „настоява за пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния".

"Обръщаме се към главния секретар на МВР, вече номиниран и за министър, с настояването да даде публично информация с какви аргументи и при какви обстоятелства са задържани Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния“, се казва в позицията.

Двамата журналисти са били задържани за няколко часа в нощта на четвъртък срещу петък на полето до Радомир, а по-късно отведени и до полицейското управление. Те са били на мястото, където са унищожавани документи, свързани с тяхно разследване за злоупотреби с европейски средства.

Журналистите са информирали предварително МВР за данните, които също са отишли на място, но са задържали... жалбоподателите.

"В държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията.

Съюзът на демократичните сили беше създаден, за да се противопостави на тоталитарното управление и репресивните служби на комунистическия режим и да утвърди основните ценности на демокрацията, сред които особено важни бяха свободата на словото и медиите.

30 години по-късно, този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и натовска държава", пише в позицията на СДС.

Вчера задържането бе осъдено и от омбудсмана Мая Манолова. Парламентарните политически сили засега не са реагирали.

Първоначално шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се извинил на главния редактор на „Биволь“ Атанас Чобанов, но тази сутрин в ефира на бТВ каза, че няма за какво да се извинява.