Драматичните събития от края на август и началото на септември т. г. в източногерманския град Кемниц разтърсиха Германия, потресоха Европа и света. Походи на неонацисти и десни радикали доведоха до сериозни сблъсъци, 35-годишен германец беше убит. Срещу насилието се възправиха хиляди граждани, последваха нови походи с искания да се сложи край на омразата и насилието. Дори вече има и издадена присъда срещу неонацист, вдигнал ръка в хитлеристки поздрав – 5 месеца лишаване от свобода и 2000 еввро глоба.

Канцлерката Ангела Меркел остро осъди случилото се в Кемниц, нарече го “лов на вещици”.

Появи се и видео, на което се вижда как озлобени мъже преследват с крясъци и ругатни мигранти.

И кой дръзна да опровергае Меркел?

Шефът на германското контраразузнаване (Федерална служба за защита на конституцията) Ханс-Георг Маасен. Без да изчака анализ на събитията и фактите, на 7 септември той даде смущаващо интервю за в. “Билд”. При случилото се в Кемниц не можело да се говори за лов на вещици, а краткото видеото не било автентично, а манипулирано. Последвала експертиза доказа точно обратното.

Дори служители в контраразузнавателната служба не скриха възмущението си.

Пожелал анонимност високопоставен служител в контраразузнаването и подчинен на Маасен заяви за “”Шпигел”:

Как иначе, освен лов на вещици, може да се нарече показаното във видеото? Колко нацисти и колко дълго трябваше да преследват бежанци, за да може Маасен да признае, че става дума за лов на вещици? С твърденията си той подкопава доверието, както и надеждността на целия апарат за сигурност.”

Позицията и прибързаните заключения на Ханс-Георг Маасен предизвикаха вълна от недоволство в цяла Германия.

Политици от всички цветове с изключение на крайнодясната партия Алтернатива за Германия поискаха оставката на Маасен.

Предишният лидер на социалдемократите и доскорошен външен министър Зигмар Гарбиел призова вътрешния министър Хорст Зеехофер незабавно да уволни Маасен:

Ако не го направи, то на карта е заложено далеч повече, отколкото неговия пост на министър. Става дума за правителството като цяло.”

Същата позиция изрази и сегашната лидерка на съуправляващата в Берлин Германска социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес. Вън от съмнение е, че социалдемократите няма да отстъпят при искането за оставка или уволнение на Маасен. Ако това не стане, действително се задава опасност социалдемократите да напуснат широката коалиция и така да настъпи политическа криза.

Твърдо зад Маасен е прекият му началник - вътрешният министър и лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Единствено той би могъл да уволни шефа на контраразузнаването.

В опит да се намери решение в четвъртък заседаваха канцлерката Меркел, лидерката на социалдемократите Налес и Зеехофер. Поради договорка за секретност информация не достигна до обществеността. Че е бил труден разговор, говори фактът, че тримата са отложили взимане на окончателно решение по казуса Маасен за идния вторник.

Леко успокоение внесе канцлерката Меркел. Вчера тя заяви от Вилнюс, където е на посещение, че няма опасност управленската широка коалиция да се разпадне. Но понякога човек не е пророк и в собствената си страна.

Разбира се, че никой от управляващата коалиция не иска разпад на правителството. Никак обаче не е сигурно, че това няма да се случи.

Какво мислят германците?

Според социологическо изследване на института Civey мнозинството е за уволнението на Маасен – 51,1 на сто от запитаните.

Впечатляващи са резултатите при симпатизантите на партии. Над 80 на сто са за уволнението на Маасен сред избирателите на социалдемократите, зелените и крайната левица. Това е позицията и на 51 на сто от привържениците на десницата – ХДС и ХСС. Показателно е, че едва 5 на сто от симпатизантите на крайнодясната Алтернатива за Германия са за подобна мярка. Това е по-скоро в ущърб на Маасен, коментарът е излишен.

Как ще се развият събитията около скандала с Ханс-Георг Маасен?

Вариантите са три.

Първи сценарий:

Маасен подава оставка. Това обаче едва ли ще се случи поради липса на покаяние от негова страна. Освен това той безрезервно подкрепя началника си, вътрешния министър Хорст Зеехофер, който е крайно оспорван политик и министър. Макар засега да е изключено, но ако все пак Зеехофер уволни Маасен, това би означавало той да загуби втора битка срещу Меркел. Първата беше през април т. г. по бежанския проблем.

Втори сценарий.

Ако се стигне до сериозен сблъсък със съуправляващите в Берлин социалдемократи, които настояват за отстраняването на Маасен, по-вероятно е Зеехофер да посъветва шефа на контраразузнаването сам да подаде оставка.

Трети сценарий:

Третата възможност е Маасен да запази поста си. При такъв вариант има сериозна заплаха за ескалация на напрежението, което би довело до разпад на широката коалиция. Съуправляващите социалдемократи вече обявиха категоричната си позиция срещу оставането на Маасен начело на контраразузнаването. Изключено е да преразгледат решението си. В противен случай биха загубили доверието на поддръжници и избиратели – днес казваш едно, утре друго. Така вариантът Маасен да запази поста си е най-невероятен. Нито социалдемократите, нито десницата на Меркел и Зеехофер имат интерес от предсрочни избори. Ако управленската коалиция се разпадне, това ще е от полза единствено за Алтернатива за Германия. Според последните социологически изследвания не е изключено при нови избори тази евроскептична и крайнодясна партия да стане втора политическа сила. Това би било равносилно на политическа гибел за социалдемократите и реална заплаха за Германия като мотор на ЕС.

Ето защо лидерите на управляващите в момента три партии – ХДС, ХСС и ГСДП, Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Андреа Налес ще направят всичко възможно да намерят решение по казуса Маасен. Трудно, но не невъзможно.