Коалицията „Демократична България“ разпространи позиция, с която настоя Младен Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР и да бъде оттеглен като кандидат за министър. Коалицията между „Да, България“ и ДСБ оцени предложените номинации за нови министри като „хора без необходимите личностни и професионални качества, доказали готовността си да обслужват политиката на премиера за разпределяне на общите ни пари към корупционните схеми на управляващата олигархия“

Дори на фона на пълния кадрови и политически банкрут на това управление, кандидатурата на настоящия главен секретар на МВР за вътрешен министър, бележи ново ниво на скандалност и неприемливост“, се казва в позицията.

„Демократична Бългрия“ изрежда и причините за това:

  • "За него отдавна са налице тежки съмнения за зависимости от организирания криминалитет на прехода;

  • При неговото лансиране не се прави дори минимален опит да се формулира каквато и да било визия за реформа в МВР;

  • В качеството си на досегашен главен секретар Маринов носи основна отговорност за всички професионални провали, които водят до продължаващ спад на доверието на обществото към полицията и закономерно обосновават оставката на досегашния министър Радев".

Според коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов „кандидатурата на Маринов е абсолютно емблематична за цялостния модел на управление на сектор „Сигурност“ при Бойко Борисов, характеризиращо се с пълзяща криминализация, отказ от реформи и лансиране на напълно непригодни и зависими хора в професионалното и политическо управление на МВР“.

„Никак не е случайно, че дори в самия период, в който протича неговото инсталиране на поста министър, избухнаха два огромни скандала: пореден тежък пробив в граничния контрол на „Аерогара София“ и неоснователното задържане от полицията на журналисти, разследващи тежка корупция.
Тези два много тежки инцидента показват пълния провал на политиката в областта на сигурността.
Неправомерното задържане на журналисти е поредното свидетелство за прибягването към авторитарни практики в името на отбраната на корупционния модел на управление на страната“, се казва в позицията.

„Демократична България“ остава на позицията си за оставка на правителството на Борисов, разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори.