Честито! За пръв път от създаването си сайтът Клуб Z попадна под "хакерска атака" - и то не за тежка политическа дописка, нито пък важно бизнес разкритие - каквито сме ви представяли неведнъж в последните месеци. Не. Първото кибернападение дойде по линия на темата за Росица Караджова и борбата ѝ за справедливост срещу Националния филмов център.

Вчера, 19 август, пуснахме информация за поредното скандално деяние на изпълняващия длъжността директор на НФЦ Чолаков, както и че новият министър на културата смята да направи ревизия на подобни случки през последната година и нещо. Разбира се, споделихме текста и в страницата на Клуб Z във Фейсбук. Материалът бързо доби популярност, бе харесван и споделян от стотици хора. В момента има и близо 60 коментара в самия сайт.

Днес обаче едни, ще ги наречем нежно "недоброжелатели", използваха функцията на Фейсбук за докладване на опасни страници. Явен опит да блокират достъпа до този наш материал от социалната мрежа. За това ни предупреди наш читател, който ни изпрати и горния скрийншот, за което му благодарим от сърце.

Ако докладванията бяха само шепа, Фейсбук щеше да изчака, докато отговорните им хора стигнат до сигналите и направят проверка дали наистина линкът е опасен. Но тъй като бройката на хората, докладвали материала, е била над 30 (цифрата ни е съобщена от специалисти), в такива случаи се включва автоматична система, която те предупреждава, когато кликнеш на споделения материал в социалната мрежа.

Това, разбира се, не е кибератака, а обикновена злоупотреба със системите за защита на Фейсбук. Изумителни са обаче усилията, вложени в опита да бъде блокиран този материал. Който не казва нищо лошо, а само някои очевидни истини. Какво да направим, че са болезнени и неприятни някому?

А на нормалните ни, интелигентни и добронамерени читатели можем само да кажем категорично: лъжат ви, не им вярвайте, материалът не е спам! Споделяйте си го спокойно, напук на клеветниците.