Германското контраразузнаване от месеци бездейства след сигналите на официални представители на две федерални провинции, които изказват опасения от действията на местните младежки подразделения на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", пише днес вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс.
Статията в многотиражното издание засилва призивите за отстраняване на директора на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) Ханс-Георг Маасен. Критици казват, че той е омаловажил насилието срещу мигранти в източния град Кемниц и го подозират във връзки с крайнодесни политици.

Канцлерът Ангела Меркел от Християндемократическия съюз и вътрешният министър Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз ще се срещнат във вторник с председателката на Социалдемократическата партия Андреа Налес, с която са в коалиция, за да обсъдят съдбата на Маасен.

Снощи Налес каза пред репортери:

"Господин Маасен трябва да си отиде и аз ви казвам: той ще си отиде".

Шефът на контраразведката бе подложен на критики на 7 септември, когато изказа съмнение, че крайнодесни активисти са нападали мигранти в Кемниц и постави под въпрос автентичността на видеоклип, на който се вижда акт на насилие. После Ханс-Георг Маасен се оправдаваше, че е бил зле разбран, припомни Ройтерс.