Кметът на Царево Георги Лапчев често е критикуван, че си затваря очите за незаконното строителство в общината, в т.ч. около екоплаж Корал. Но от вчера вече няма да има основание за такива критики. Лапчев нареди спешно да бъде премахната незаконна барака, служеща за... тоалетна.

Действията на местната власт са светкавични - разпореди да премахнат нужника само за 7 дни след сигнал на Национална асоциация "Българско Черноморие", учредена от собственици на земи край морето, хотелиери и ресторантьори. От няколко години представителите на тази организация ходят на лов за дивакуващи, както сами се изразяват.

И, оказва се, това лято са уловили незаконната тоалетна на Петко Петков - биологът, познат като учителя на големия български алпинист Боян Петров. Незаконността на тоалетната се състои в това, че е навлязла с 1.4 линейни метра в общински път. А общинският път е преграден с бариера, разказват от сдружение "Да запазим Корал". Петков и съмишленици сами премахнаха обекта.

"В ход е наказателна акция срещу активист на каузата "Корал"", посочват от сдружението.

И разказват за случая с тоалетната:

"Кметът от ГЕРБ Геоги Лапчев откри най-накрая "незаконно строителство" в община Царево, собственост на публичната личност с почтено име и наш съмишленик Петко Петков".

След като в национален ефир на 21 юли Петков е заявил, че на Корал има уникални екосистеми и мястото (към което има големи апетити за застрояване) трябва да се запази, "бухалките на кмета" веднага се активирали и "оформили" жалба до РИОСВ-Бургас. В случая става въпрос за жалбата от НАБЧ. Кметът Лапчев я резюлира със "Спешно!" - т.е. бараката-тоалетна да бъде незабавно премахната, продължава разказът.

"В атаката е включен Канариев (Димитър Канариев, председател на НАБЧ, бел.а.) от Национална асоциация "Българско Черноморие", финансирана от босовете на строителния бранш и висаджийските стари сенки. Прозрачна схема, по която Канариев подава към РИОСВ, а те на кмета. В същия ден дежурните зависими медии, в случая "Монитор", излизат с готова статия. Лапчев действа скорострелно, подготвен и обоснован.

Тъй като за изненада на "конспираторите" дъсчената тоалетна, прицел на кмета, е заустена законно в канализацията, комисията открива нередност – 1.40 линейни метра застъпване на несъществуваща улица в собствения му терен. Издава се без забава разписание за събаряне!", продължават от "Да запази Корал".

И констатират отдавна известното: на север се намира хотел "Морско конче", който уж бе нарочен за събаряне преди няколко години. На юг пък стърчат останките от започнатия и недостроен "Коста дел кроко". "Между тях - бараката на Петко!"

От "Да запазим Корал" призовават институциите, в т.ч. прокуратурата, да извършат цялостна проверка в община Царево, преглед на актовете на кметството и оповестяване на списък на незаконното строителство в района.

Проверка за незаконно строителство на Корал преди три месеца започна Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Резултатът от нея (ако е приключила) и до ден днешен не е оповестен.

В допълнение от "Да запазим Корал" се обявиха за сваляне на доверието на ГЕРБ от кмета Лапчев.

След което сами премахнаха бараката.