Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев е бил освободен от поста. Причините са неефективната работа на звеното и заплаха от санкции заради неспазване на европравилата в областта на рибарството, се казва в съобщение на Министерството на замеделието и храните. Решението на земеделския министър Васил Грудев е взето след анализ на дейността на рибарската агенция и след съгласуване с премиера Георги Близнашки.

Причините за уволнението на Сакаджиев са системно неизпълнение на задължения  от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по евроизискването за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации.

Името на Сакаджиев нашумя около разкритията на негови настоящи и бивши подчинени за тормоз, уволнения по политически причини, подслушваен на телефони, назначаваен на некомпетенти хора. Един от бившите служители на Агенцията разказа как е бил принуден да стане член на ДПС, за да си запази работата. В крайна сметка и това не го спасило от уволнение.

На мястото на Майдън Сакаджиев е назначен Янчо Янев.

Той е роден през 1969 г. в гр. Несебър. Янев има магистърска степен по "Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство - София. От 2009 г. работи в ИАРА, като последната заемана от него длъжност е началник – отдел "Регионален център за рибарство и контрол "Югоизточна България“, в които се включват центровете "Бургас“, "Стара Загора“, "Ямбол“ и "Сливен“. Владее немски и руски език, гласи официалната биографична справка.