Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че неговата партия ще гласува против Преспанския договор за новото име на северната съседка (Република Северна Македония), а ако парламентът не го одобри, преговорите ще започнат отначало, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Мицотакис направи изявлението си в Солун, в рамките на Солунския международен панаир.

"Искам оттук, от столицата на Македония, да изпратя ясно послание до всички: Нова демокрация ще гласува против този договор, дали сега, дали в следващия парламент. А ако накрая договорът, който подписа СИРИЗА, не бъде гласуван от парламента, тогава и другата страна трябва да знае, че преговорите започват отначало", заяви Мицотакис.

Опозиционният лидер обвини управляващите, че са подписали договора "в отсъствието на парламента и на народа". Правителството определи речта на Мицотакис като "евтин трик" и отбеляза, че опозиционният лидер не е казал как ще реагира, ако парламентът приеме договора със Скопие.

Представители на управляващата коалиция твърдят, че лидерът на Нова демокрация критикува споразумението със Скопие "за вътрешнополитически цели" и печелене на привърженици, а в лични разговори с европейски политици е обещавал, че Нова демокрация ще изпълнява договора, ако той бъде приет от парламента.

САЩ се опасяват от руска намеса на референдума в Македония

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис отправи директна забележка към Москва, свързана с намеса на Русия в чужди избори.

"Притеснявам се от това... зловредното въздействие, което Русия е оказала от Естония до Съединените щати, от Украйна до към днешна дата Македония, винаги се адаптира към специфичната ситуация и винаги е безобразно". 

Матис обяви, че подкрепя Македония и добави, че "трябва Македонските ни приятели да определят бъдещето на държавата си, а не външни сили". Той добави, че ще бъде на официално посещение в Скопие преди датата на референдума - 30 септември. На него гражданите на Македония ще избират дали да променят името на държавата си на Република Северна Македония.

Представител на Москва в Скопие е критикувал амбициите на Македония да се присъедини към НАТО, като е споменавал, че държавата може да се превърне в "легитимна цел", ако отношенията между НАТО и Русия продължават да се влошават.

Резултатът ще определи бъдещата посока на развитие на държавата. Гърция, която е член на НАТО и Европейския съюз, поставяше вето над присъединяването на Македония към тези две организации,  като изтъкваше, че на бившата югославска република съдържа териториални претенции към северната гръцка провинция със същото име и към гръцката история.

Договорът за името, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас, отваря рядка възможност за решаване на 27-годишния спор и за присъединяване на Македония към НАТО и ЕС, от което Русия не е доволна.