Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп ще обяви нови мита за китайски внос в размер на $200 млрд. Така Вашингтон ще окаже допълнителен натиск на Пекин в навечерието на срещата на върха между САЩ и Китай, предвидена по-късно този месец, съобщи The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Решението на Тръмп трябва да бъде обявено в началото на следващата седмица и ще влезе в сила до няколко седмици, като има за цел да придаде на САЩ по-голяма тежест в обсъжданията с Китай по обвиненията, че Пекин принуждава американските фирми да предават ценни технологии на китайски партньори.

Но времето, което Пекин ще има, за да вземе ответно решение, рискува да доведе до задълбочаване на търговския спор между двете страни, пише WSJ. Администрацията планира да започне с тарифи от около 10% на стоки на стойност 200 млрд. долара, под нивото от 25%, обявено в началото на август. То бе намалено след обширни публични изслушвания и приемане на писмени възражения, в които бяха изложени аргументи против митата и въздействието, което те ще имат върху икономиката на САЩ и най-вече - върху американските потребители.

Тарифите ще влязат в сила броени седмици преди изборите през ноември, в които Републиканската партия на Тръмп ще се бори да запази контрола си над Конгреса. Бизнес групи, които се противопоставят на тарифите, харчат сериозни средства, за да превърнат проблема с тарифите в център на кампанията. Всичко това нажежава допълнително градуса на политическия климат в навечерието на вота.

Източници твърдят, че Тръмп няма да се поколебае да повиши отново митата за Китай до 25%, ако Пекин не покаже признаци, че ще се съобрази с изискванията на САЩ да променят икономическата си политика. Говорителят на Белия дом Линдзи Уолтърс отказа да коментира докъде са стигнали дискусиите за митата в администрацията. Тя се позова на свое изявление отпреди дни:

"Президентът бе категоричен, че той и неговата администрация ще продължат да предприемат мерки за справяне с несправедливите търговски практики на Китай. Ние насърчаваме Китай да успокои отдавнашните опасения, повдигнати от САЩ".